Meer dan 63.000 rijksmonumenten


V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop) in Geldrop

Nijverheid Industrie

Molenstraat 19
5664HV Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit 1863 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met verdieping onder met leien gedekt Mansarde-dak. De vijftien vensterassen lange gevels bevatten getoogde vensters met hardstenen vensterbanken en 15- en 20- ruits ijzeren ramen. Aan de oostzijde van het gebouw bevindt zich een sluisje in de Kleine Dommel, die onder het gebouw doorstromend destijds de machines aandreef. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16033
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Weverijmuseum
Weverijmuseum
Weverijmuseum
Locatie Molenstraat 21, Geldrop
Coördinaten 51° 25′ NB, 5° 34′ OL
Thema textielproductie
Opgericht 1983
Openingsdatum 2000
Detailkaart
Weverijmuseum Geldrop (Noord-Brabant)
Weverijmuseum Geldrop
Afbeeldingen
Weverijmuseum Geldrop 10.jpg
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Weverijmuseum in Geldrop is een museum met industriële weef- en spinnerijmachines die gebruikt werden in de lokale textielindustrie. Het is gevestigd in een voormalige textielfabriek.

Geschiedenis

In 1983 werd het initiatief tot de oprichting van een weverijmuseum genomen. In 2000 werd het gevestigd in een oude spinnerij, die uit 1908 dateert.

Collectie

Weefzaal

In de weefzaal staan verschillende typen weefmachines opgesteld die nog steeds werken, waaronder mechanismes met klossen, grijpers, water en perslucht. Spectaculair is de Jacquard-machine, gebaseerd op een vinding uit 1800 die met ponskaarten werkt, en als een voorloper van de automatisering kan worden beschouwd. Ook is een werkende vlechtmachine, labelmachine en rondbreimachine aanwezig.

Weverijvoorbereidingszaal

In een andere zaal staat de weverijvoorbereiding centraal. De machinale bewerkingen die voorafgaand aan het weven plaatsvinden zoals kaarden, spinnen, twijnen, spoelen en scheren worden gedemonstreerd met spinmachines, twist- en twijnmachines.

De collectie bestaat verder uit diverse klassieke Brabantse weefsels waarvan een gedeelte is tentoongesteld, textielmeetapparatuur en een bibliotheek.

Productie

Doordat de machines nog in staat zijn productie te draaien, wordt ook in opdracht textiel gemaakt. Dit betreft met name textiel voor historisch erfgoed zoals smeerkussens voor stoomlocomotieven[1] en koorden voor de Gouden Koets. In samenwerking met Piet Hein Eek worden theedoeken van oude garens geproduceerd.

Bezichtiging

Het museum is op woensdag en zaterdag geopend. Door vrijwilligers, veelal oud-wevers, worden de verschillende machines gedemonstreerd. Vanuit het museum is ook de inpandige Geldropse watermolen te bezichtigen die vroeger in gebruik was voor de spinnerij.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop) in Geldrop

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 21
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit ca. 1910 daterende, in schoon metselwerk opgetrokken fabrie..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel

Heuvel 7
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW, z.g.n. 'fabriekshuis' van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.,; in schoon metselwerk opgetrokken, uit 1..

Herenhuis

Heuvel 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: HERENHUIS uit 1903, in Eclectische stijl, gebouwd voor bierbrouwer Jos Bolsius. Aan de Molenstraat stond zijn brouwerij. Bolsius..

Herenhuis

Heuvel 5
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Geldrop Heuvel 5- 5A inleiding: HUIS uit 1869 in Eclectische stijl met DIENSTWONING uit midden van de negentiende eeuw. Het huis ligt aan ..

Voormalig St. Vincentiusgebouw

Langstraat 13
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Voormalig, uit 1899 daterend St. Vincentiusgebouw; in schoon metselwerk opgetrokken pand met verdieping onder met leien gedekt zadeldak tuss..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)