Voormalig St. Vincentiusgebouw in Geldrop

Langstraat 13
5664GE Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)

Beschrijving van Voormalig St. Vincentiusgebouw

Voormalig, uit 1899 daterend St. Vincentiusgebouw; in schoon metselwerk opgetrokken pand met verdieping onder met leien gedekt zadeldak tussen tuitgevels; hardstenen plint, hoekpilasters, cordonlijsten tussen b.g. en verd.en (goot) lijst van siermetselwerk boven verd. In de kopgevel aan de straatzijde op de b.g. een getoogde deur met aan weerszijden een getoogd 20-ruits venster, op de verdieping drie getoogde 24-ruits vensters en voor een spitsboognis in de met een klimmend spitsboogfries gedecoreerde geveltop een wit Mariabeeld op sokkel. In de rechter zijgevel twee getoogde 20-ruits vensters en twee getoogde dubbele deuren op de b.g. en vier getoogde 24-ruits vensters op de verdieping; de derde travee vanaf de staat heeft aan weerszijden een pilaster en loopt door in de tuitgevel van een dakkapel, die voor een blindnis in deze geveltop een wit St. Vincentiusbeeld op sokkel heeft. De latere aanbouwen tegen de achtergevel vallen buiten de bescherming. Het gebouw is een zeldzaam gaaf en fraai voorbeeld van de eens zeer talrijke St. Vincentiushuizen, die sedert 1846 door de R.K. St. Vincentiusvereniging werden gesticht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)