Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weeshuys in Geertruidenberg

Gebouw

Markt 52
4931BT Geertruidenberg
Noord Brabant


Beschrijving van Weeshuys

Voormalig Weeshuis, later leeszaal. Voor 1681 Gasthuiskapel. Bakstenen gebouw uit de XVIe eeuw met hoog leien zadeldak, bekroond door een open klokketorentje met hoge spits (XVIe eeuw) en met klok. De voorgevel, in 1771-1772 verbouwd naar ontwerp van Philips Willem Schonck en met beeldhouwwerk in hardsteen door Guilliam carrier, heeft een plint, deur- en vensteromlijstingen en hardsteen. Boven de deur een hardstenen cartouche met het opschrift "Het Weeshuys". Inwendig in twee├źn gedeeld door een zuil en twee muurzuilen met achtkante voetstukken en lijstkapitelen, welke twee spitsbogen dragen. Het gedeelte langs de Markt overdekt door een houten tongewelf met eiken ribben van peerkraalprofiel en bebording. In de oostmuur van dit gedeelte een spitsboognis. Voor het gebouw vijf fraaie stoeppalen in Lod.XV stijl uit 1772. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15995
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Weeshuys in Geertruidenberg

Huis onder schilddak en met lijstgevel in schoon werk

Markt 50
Geertruidenberg
Huis onder schilddak en met lijstgevel in schoon werk; ingang omlijst door gecanneleerde en deels geblokte pilasters en met gesneden deurkal..

't Swart Lam

Markt 48
Geertruidenberg
' 't Swart Lam', huis onder schilddak en met afzonderlijke door een dwars schilddak overdekt voorgedeelte met hoge Empire gevel, waarin zesd..

De Roos

Markt 46
Geertruidenberg
"De Roos", huis onder zadeldak en met trapgevel, eind XVIe eeuw. Vensters onder vlakke togen en met zandstenen kozijnen. Toppilasters op kra..

De Ploegh

Markt 56
Geertruidenberg
"De Ploegh", huis onder schilddak en met lijstgevel in schoon werk, ramen met kleine roedeverdeling.

Drie pompen

Markt 54
Geertruidenberg
Pompen, twee pompen, aan de oostzijde en op het midden van de Markt, van hardsteen met beeldhouwwerk versierd, uit 1767, vermoedelijk door G..

Kaart & Routeplanner

Route naar Weeshuys in Geertruidenberg

Foto's (2)