Oude stadhuis in Geertruidenberg

4931BT Geertruidenberg

Beschrijving van Oude stadhuis

Het Raadhuis. In oorsprong een middeleeuws gebouw waarvan de overwelfde kelder is overgebleven en de indeling in een hoofdverdieping, 2 m boven de straat, een bovenverdieping en een zolder met hoge kap, in hun huidige vorm uit omstreeks 1536- 1560. De voorgevel die in zijn XVIe eeuwse gedaante bekroond werd door hangtorentjes op de hoeken en daartussen een gekanteelde borstwering, is, na verbouwingen in 1687-1688, in 1768-1769 vervangen door een nieuwe voorgevel naar ontwerp van Philips Willem Schonck met beeldhouwwerk van Guilliam Carrier; hardstenen middentravee waarin gebeeldhouwd de wapens van Holland en Geertruidenberg boven het venster der verdieping, en een balcon met smeedijzeren hek waarin het jaartal 1769. Hardstenen kroonlijst en attiek met Justitiabeeld. Hardstenen vensteromlijstingen en stoep met smeedijzeren leuning. Op het dak een klokketorentje, oorspronkelijk XVIe eeuws, in 1772 en 1879 vernieuwd, met een klok. Inwendig: raadzaal met plafond, schoorsteen en vierschaar uit de tijd van de laat XVIIIe eeuwse verbouwing. In de raadzaal nog een schilderij uit 1685, voorstellende Vrouwe Justitia en een gezicht op de stad, door Aart van Tongeren; vijftien iepen stoelen, in 1767 geleverd door Johannes Schaffers, een eiken tafel in 1767 gemaakt door de timmerman Jan Spruyt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)