Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude stadhuis in Geertruidenberg

Gebouw

Markt 36
4931BT Geertruidenberg
Noord Brabant


Beschrijving van Oude stadhuis

Het Raadhuis. In oorsprong een middeleeuws gebouw waarvan de overwelfde kelder is overgebleven en de indeling in een hoofdverdieping, 2 m boven de straat, een bovenverdieping en een zolder met hoge kap, in hun huidige vorm uit omstreeks 1536- 1560. De voorgevel die in zijn XVIe eeuwse gedaante bekroond werd door hangtorentjes op de hoeken en daartussen een gekanteelde borstwering, is, na verbouwingen in 1687-1688, in 1768-1769 vervangen door een nieuwe voorgevel naar ontwerp van Philips Willem Schonck met beeldhouwwerk van Guilliam Carrier; hardstenen middentravee waarin gebeeldhouwd de wapens van Holland en Geertruidenberg boven het venster der verdieping, en een balcon met smeedijzeren hek waarin het jaartal 1769. Hardstenen kroonlijst en attiek met Justitiabeeld. Hardstenen vensteromlijstingen en stoep met smeedijzeren leuning. Op het dak een klokketorentje, oorspronkelijk XVIe eeuws, in 1772 en 1879 vernieuwd, met een klok. Inwendig: raadzaal met plafond, schoorsteen en vierschaar uit de tijd van de laat XVIIIe eeuwse verbouwing. In de raadzaal nog een schilderij uit 1685, voorstellende Vrouwe Justitia en een gezicht op de stad, door Aart van Tongeren; vijftien iepen stoelen, in 1767 geleverd door Johannes Schaffers, een eiken tafel in 1767 gemaakt door de timmerman Jan Spruyt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15990
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis van Geertruidenberg

Het Stadhuis van Geertruidenberg is een 16e-eeuws gebouw aan de Markt 32-34 in Geertruidenberg.

De kern van dit stadhuis is een laat-14e-eeuws gebouw. Hiervan is de kelder en het tot de eerste verdieping opgaande muurwerk bewaard gebleven. Het werd ingrijpend verbouwd van 1520-1532. Van 1767-1769 werd het opnieuw verbouwd, nu in Lodewijk XV-stijl, naar een ontwerp van Philip Willem Schonck. Het beeldhouwwerk werd verzorgd door Guilliam Carrier. De vensters hebben hardstenen omlijstingen en in de topgevel bevindt zich een attiek, waarin een beeld van Vrouwe Justitia. Aan weerszijden van het middenvenster bevonden zich wapens. Dat van de stad Geertruidenberg bleef behouden, maar dat van de Graven van Nassau werd weggehakt, vermoedelijk in de Franse tijd. Het balkonhek en de balustrade zijn van smeedwerk, respectievelijk uit 1769 en 1791. Het laatste is vervaardigd door Jan Veth.

De dakruiter stamt uit de 16e eeuw, werd vernieuwd in 1772 en later in 1879 naar het oorspronkelijke ontwerp.

Het interieur kent een trouwzaal, de voormalige vierschaar uit 1769, waarin stucversieringen uit 1791 aanwezig zijn, vervaardigd door Peter Carati. Hier bevindt zich een schilderij door Aart van Tongeren uit 1685, voorstellende Vrouwe Justitia en een stadsgezicht. In de hal is een gesneden schouw met beelden van Ratio en Justitia.Monumenten in de buurt van Oude stadhuis in Geertruidenberg

't Fortuyn

Markt 38
Geertruidenberg
' 't Fortuyn', huis onder zadeldak en met trapgevel uit omstreeks 1880.

Huis met zadeldak en trapgevel, een overwelfde kelder, een achterhuis met houtskelet.

Markt 34
Geertruidenberg
Omvat twee panden, tot voor kort de ambtswoning van de burgemeester vormende. Het linkerhuis heeft een zadeldak en een laat XVIe eeuwse trap..

Huis onder schilddak en met lijstgevel in ingezwenkte hoeken; kroonlijst op consoles; zes- en vierdelige schuiframen.

Markt 32
Geertruidenberg
Huis onder schilddak en met lijstgevel in ingezwenkte hoeken; kroonlijst op consoles; zes- en vierdelige schuiframen.

De Roos

Markt 46
Geertruidenberg
"De Roos", huis onder zadeldak en met trapgevel, eind XVIe eeuw. Vensters onder vlakke togen en met zandstenen kozijnen. Toppilasters op kra..

Huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel

Markt 30
Geertruidenberg
Huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel; vensters met stucversiering; in de attiek ronde vensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude stadhuis in Geertruidenberg