Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met zadeldak en trapgevel, een overwelfde kelder, een achterhuis met houtskelet. in Geertruidenberg

Woonhuis

Markt 34
4931BT Geertruidenberg
Noord Brabant


Beschrijving van Huis met zadeldak en trapgevel, een overwelfde kelder, een achterhuis met houtskelet.

Omvat twee panden, tot voor kort de ambtswoning van de burgemeester vormende. Het linkerhuis heeft een zadeldak en een laat XVIe eeuwse trapgevel met sierankers; het achtergedeelte van het huis omvat een kelder met een tongewelf, XVe, in de benedenruimte van het rechtse huis daarboven zijn onlangs wandschilderingen uit omstreeks 1540 ontdekt, met taferelen uit het leven en lijden van Christus; het voorhuis is omstreeks 1565- '75 gebouwd. Sedert 1632 is het met het rechtse pand in een hand verenigd. Het rechtse huis heeft eveneens een zadeldak een trapgevel, een overwelfde kelder, een achterhuis met houtskelet uit eind XIVe eeuw of begin XVe eeuw, een voorhuis uit omstreeks 1540; de laat XVIe- of vroeg XVIIe eeuwse trapgevel heeft natuurstenen speklagen in het metselwerk en overhoekse pinakels te weerszijden van de top. Gesneden schouw met beelden Ratio en Justitia en de familiewapens van Van Beveren-Goudswaert. Een middeningang voor beide huizen, met geblokte omlijsting. Veertien sierankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15989
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis met zadeldak en trapgevel, een overwelfde kelder, een achterhuis met houtskelet. in Geertruidenberg

Huis onder schilddak en met lijstgevel in ingezwenkte hoeken; kroonlijst op consoles; zes- en vierdelige schuiframen.

Markt 32
Geertruidenberg
Huis onder schilddak en met lijstgevel in ingezwenkte hoeken; kroonlijst op consoles; zes- en vierdelige schuiframen.

Oude stadhuis

Markt 36
Geertruidenberg
Het Raadhuis. In oorsprong een middeleeuws gebouw waarvan de overwelfde kelder is overgebleven en de indeling in een hoofdverdieping, 2 m bo..

Huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel

Markt 30
Geertruidenberg
Huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel; vensters met stucversiering; in de attiek ronde vensters.

't Fortuyn

Markt 38
Geertruidenberg
' 't Fortuyn', huis onder zadeldak en met trapgevel uit omstreeks 1880.

De Swaen

Markt 28
Geertruidenberg
"De Swaen", huis met zadeldak en trapgevel; gevelsteen met het familie wapen Maes de Loeckers, jaartal 1603; zes sierankers. Het huis is ger..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)