Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariakerk. Hervormde kerk en toren in Boer

Kerkelijk Gebouw

Oude Weg 1
8809HZ Boer (gemeente Franekeradeel)
Friesland

Bouwjaar: oorspr. verm. vroege 12e eeuw 16e eeuw (verb.) 1664 (ingangsportaal) 1200 oorspr. verm. vroege 12e eeuw 16e eeuw (verb.) 1664 (ingangsportaal)


Beschrijving van Mariakerk. Hervormde kerk en toren

Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Thans gepleisterd, Romaans bakstenen kerkje, in gotische tijd verhoogd en aan de koorzijde van steunberen voorzien en door een gotisch kap gedekt; wellicht gelijktijdig opgetrokken toren, later beklampt. Aan de zuidzijde gebeeldhouwde ingangspoortje uit 1664 van een State in de buurt afkomstig. In de kerk rijk gesneden preekstoel met achterschot en klankbord, doophek en aan de westzijde afscheiding van paneelwerk met deuren waarin spijltjesfries. Doodsbaar uit 1731. Klokkenstoel met een klok van W. Wegewaert, 1561, diam. 79 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15850
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mariakerk
Boer-NH kerk.JPG
Plaats Boer
Gebouwd in 12e eeuw
Restauratie(s) 2008
Gewijd aan Maria
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  15850
Architectuur
Toren 16e eeuw
Afbeeldingen
Ingangsportaal
Ingangsportaal
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakerk is een kerkgebouw in Boer in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De gepleisterde eenbeukige kerk uit de 12e eeuw kerk was oorspronkelijk gewijd aan Maria. In de 16e eeuw werd de kerk verhoogd en uitgebreid met een gotisch koor met steunberen en een toren. De luidklok uit 1561 is van klokkengieter Willem Wegewaert. Het ingangsportaal uit 1664, gesierd met twee leeuwen en een vaas, is afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate. Het interieur wordt gedekt door een tongewelf uit de 17e eeuw.

De Hervormde kerk is sinds 1975 buiten gebruik. Eigenaar van het rijksmonument is de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In 2008 (aangegeven op de wijzerplaat) werd de kerk gerestaureerd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Mariakerk. Hervormde kerk en toren in Boer

Voorm. pastorie

Miedweg 2
Boer (Gemeente Franekeradeel)
Voormale pastorie. Onderkelderde woning onder zadeldak tegen topgevel waarin duivengaten en tweelichtskozijnen. Inwendig balken op gesnede..

Betonnen brug over de Oude Rietstroom

Dongjumerweg 10
Ried (Gemeente Franekeradeel)
Inleiding De betonnen BRUG over de oude Riedstroom, de vaart tussen Franeker en Berlikum, verbindt de landerijen ten noorden van de vaart m..

Kop-hals-rompboerderij met onderkelderd voorhuis onder zadeldak tussen topgevels, met omlijste ingang, omgaande zware kroonlijst met bloklijst en twee ..

Tzummarumerweg 30
Dongjum (Gemeente Franekeradeel)
Boerderij van het kop-hals-romptype. Voorhuis onderkelderd; omlijste ingang in de lange gevel, bereikbaar langs dubbele stoep met ijzeren h..

Hervormde kerk en toren

Dorpsstraat 8
Dongjum (Gemeente Franekeradeel)
Herv.Kerk en toren op kerkhof. In 1777 herbouwde bakstenen kerk met toren. In de kerk preekstoel uit de bouwtijd met trap, achterschot en k..

Dorpshuis

Dorpsstraat 13
Dongjum (Gemeente Franekeradeel)
Tegenover de kerk gelegen dubbel pand onder zadeldak tussen topgevels. Twee maal drie zesruitsvensters, blokgootje, in de geveltoppen hijsl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mariakerk. Hervormde kerk en toren in Boer

Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven