Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Great Dearsum in Achlum

Boerderij

Deersum 2
8806KS Achlum (gemeente Franekeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1658 (poortgebouw, boerderij is jonger)


Beschrijving van Great Dearsum

Boerderij Great Deersum. Op omgracht terrein gelegen kop-rompboerderij. Het terrein is toegankelijk door een poortgebouw op de gracht onder zadeldak tussen trapgevels waarin duivengaten, gedichte smalle lichtopeningen en een gevelsteen met 1658. Van de boerderij is het voorhuis te beschermen; het is niet onderkelderd doch heeft een kelder met opkamer aan de buitenhoek; in de topgevel kleine lichtopeningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15823
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Boerderij en poort

Groot Deersum (Fries: Great Dearsum) was een stins ten oosten van het dorp Achlum, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het terrein waarop het slot gestaan heeft wordt nog steeds omringd door een slotgracht. Er staat alleen nog een boerderij uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het achterste deel brandde rond 1920 af maar werd herbouwd. De voorkant is oorspronkelijk. De boerderij heet Poarte Plaets.

Op een dam in de gracht staat een stinspoort uit de 17de eeuw. Dit was de enige toegang tot het terrein. Het is gebouwd van gele baksteen. Het gebouw heeft een zadeldak en aan beide kanten een trapgevel met aan de top een pilaster. Aan de veldzijde is boven de poort een gevelsteen met de tekst 'Michiel Jacobs, Deersum, 1658' en daarboven zijn enkele duivengaten. Eigenaresse was in die tijd juffrouw A. van Schaft tot Hoorn. Michiel Jacobs van Deersum was haar pachter. Hij overleed tien jaar later en werd in de kerk in Achlum begraven.

Een eerdere bewoner was Groot Deersum was Peter van Deersum. Hij was een vermogend man, zijn land was 140 pondemaat en om dat te bewerken had hij een tiental paarden nodig. Rovers lieten hem in 1523 zijn laatste paard. Ook namen zij boter en brood mee en gaven hem een vrijbrief, een soort belofte dat hij verder met rust gelaten zou worden. Weerstand bood hij niet uit angst doodgeslagen te worden, zoals eerder in Achlum was gebeurd. Zijn erven waren nog eigenaars van 90 pondemaat land volgens het register van aanbreng uit 1546.

In 2000 werd de poort gerestaureerd.


Monumenten in de buurt van Great Dearsum in Achlum

Achlumer Molen

Hitzumerweg 3
Achlum (Gemeente Franekeradeel)
Achtkante houten poldermolen op gemetselde voet. De romp gedekt met riet, 19e eeuw. Bij de molen het gepleisterde molenaarshuis onder met p..

Pand met zolderverdieping onder zadeldak tussen puntgevels

Tanjabuurt 8
Achlum (Gemeente Franekeradeel)
Pand met zolderverdieping onder zadeldak tussen puntgevels.

Pand met goot op klossen onder schilddak met hoekschoorstenen (vormt een geheel met nr. 11)

Tanjabuurt 9
Achlum (Gemeente Franekeradeel)
Pand onder schilddak met hoekschoorstenen. Goot op klossen. Vormt een geheel met het buurnummer 11.

Pand met goot op klossen onder schilddak met hoekschoorstenen (vormt een geheel met nr. 10)

Tanjabuurt 9
Achlum (Gemeente Franekeradeel)
Pand onder schilddak met hoekschoorstenen. Goot op klossen. Vormt een geheel met het buurnummer 10.

Pand met goot op klossen onder schilddak met hoekschoorstenen (vormt een geheel met nr. 13)

Tanjabuurt 12
Achlum (Gemeente Franekeradeel)
Dubbel pand onder schilddak met hoekschoorstenen. Goot op blokjes tegen gootlijst. Vormt een geheel met het buurnummer 13.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)