Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Woonhuis van drie volle verdiepingen onder pannengedekt schilddak tegen rechte kroonlijst aan voor- en achterzijde (Moulijn) in Franeker

Zilverstraat 16
8801KC Franeker (gemeente Franekeradeel)

Bouwjaar: 1779

Beschrijving van Woonhuis van drie volle verdiepingen onder pannengedekt schilddak tegen rechte kroonlijst aan voor- en achterzijde (Moulijn)

Woonhuis van drie volle verdiepingen onder pannengedekt schilddak tegen rechte kroonlijst aan voor- en achterzijde. De gevel met hardstenen plint gevat tussen geblokte lisenen en bekroond door een gesneden kroonlijst met modillons en hoekconsoles; dakkapel met snijwerk in Lodewijk XV-trant; grote topschoorsteen met ingezwenkte kap bekroond door bol. Lichtgetoogde deur met bovenlicht; dito vensters met roedeverdeling. De eveneens van lichtgetoogde deur en vensters met roedeverdeling voorziene achtergevel bekroond door kroonlijst op gesneden consoles; in het gevelveld drie cartouches waarop aangebracht respectievelijk ANNO 1779 en wapenschilden; staafankers. In het interieur waardevolle elementen als deuren en kasten met Lodewijk-XV snijwerk, eikehouten trapleuning met dito snijwerk en twee schouwen respectievelijk met Lodewijk XV- en -XVI snijwerk en grisaille met musicerende putti; Lodewijk-XVI snijwerk en grisaille met het offer van Abraham. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)