Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis van drie volle verdiepingen onder pannengedekt schilddak tegen rechte kroonlijst aan voor- en achterzijde (Moulijn) in Franeker

Woonhuis

Zilverstraat 16
8801KC Franeker (gemeente Franekeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1779


Beschrijving van Woonhuis van drie volle verdiepingen onder pannengedekt schilddak tegen rechte kroonlijst aan voor- en achterzijde (Moulijn)

Woonhuis van drie volle verdiepingen onder pannengedekt schilddak tegen rechte kroonlijst aan voor- en achterzijde. De gevel met hardstenen plint gevat tussen geblokte lisenen en bekroond door een gesneden kroonlijst met modillons en hoekconsoles; dakkapel met snijwerk in Lodewijk XV-trant; grote topschoorsteen met ingezwenkte kap bekroond door bol. Lichtgetoogde deur met bovenlicht; dito vensters met roedeverdeling. De eveneens van lichtgetoogde deur en vensters met roedeverdeling voorziene achtergevel bekroond door kroonlijst op gesneden consoles; in het gevelveld drie cartouches waarop aangebracht respectievelijk ANNO 1779 en wapenschilden; staafankers. In het interieur waardevolle elementen als deuren en kasten met Lodewijk-XV snijwerk, eikehouten trapleuning met dito snijwerk en twee schouwen respectievelijk met Lodewijk XV- en -XVI snijwerk en grisaille met musicerende putti; Lodewijk-XVI snijwerk en grisaille met het offer van Abraham. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15806
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis van drie volle verdiepingen onder pannengedekt schilddak tegen rechte kroonlijst aan voor- en achterzijde (Moulijn) in Franeker

Pand met gesneden kroonlijst onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen en overkraagde achterbouw op de verdieping

Zilverstraat 26
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Pand onder zadeldak, met voorschild waarboven topschoorsteen; gesneden kroonlijst. Achterbouw op de verdieping overgekraagd.

Korendragershuisje

Eise Eisingastraat 28
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Korendragershuisje. Klein pand onder zadeldak tegen gevel verjongd door twee treden met hoekblokken, waartegen smalle klauwstukken. Ingang ..

Pand onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen met bord

Eise Eisingastraat 25
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Pand onder zadeldak met voorschild waarop topschoorsteen met bord.

Hoekpand

Eise Eisingastraat 26
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Hoekpand met subsidie gebouwd.

Woonhuis met verdieping en halve verdieping met door zware kroonlijst recht afgesloten gevel onder zadeldak met dakkapel en met door een met een bol b ..

Zilverstraat 28
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Woonhuis met verdieping en halve verdieping onder zadeldak; gevel recht afgesloten door zware kroonlijst, waarboven dakkapel. Topschoorsteen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)