Camminghahuis of Sjaerdemahuis in Franeker

8801LC Franeker (gemeente Franekeradeel)
Friesland

Bouwjaar: rond 1400 (oorspr.) midden 15e eeuw (westdeel) late 15e eeuw (houtskelet en kap) begin 16e eeuw (oostdeel) 1969-'72 (restauratie) 1400 rond 1400 (oorspr.) midden 15e eeuw (westdeel) late 15e eeuw (houtskelet en kap) begin 16e eeuw (oostdeel) 1969-'72

Beschrijving van Camminghahuis of Sjaerdemahuis

Cammingha- of Sjaerdemahuis. Uit gedeeltelijk opnieuw gebruikte rode en gele baksteen opgetrokken complex, bestaande uit twee ten opzichte van elkaar verspringende delen, die elk worden gedekt door een leien schilddak. Het westelijk deel in oorsprong midden XV, houtskelet en kap eind XV; het oostelijk deel in aanleg begin XVI. De zware oostgevel, waarin 5 gietsleuvel werden aangetroffen, is een overblijfsel van een 15e eeuwse stins. Het huidige gebouw is in hoofdzaken een reconstructie (1969-1972), waarbij de vensters voor het merendeel hun oude vorm terugkregen en de westgevel opnieuw werd ontworpen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)