Raadhuis in Franeker

Raadhuisplein 1
8801KX Franeker (gemeente Franekeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1591-'94 (voorbouw) 1760 (achterdeel) gerestaureerd in 1886-'90, rond 1955 (interieur) en in 1979-'81
Architect: P.J.H. Cuypers (1886-'90) J.J.M. Vegter (1955) Cuypers 1890 P.J.H. Cuypers (1886-'90) J.J.M. Vegter (1955)

Top 100 monument

Raadhuis

De bouwlichamen van dit L-vormige hoekpand zijn in verschillende eeuwen opgetrokken, te weten een deel aan het eind van de l6de eeuw en een deel in 1760. Ondanks dit chronologisch onderscheid is een schilderachtig totaalbeeld ontstaan waarvan een beoogde monumentale werking uitgaat en waardoor de directe omgeving wordt beïnvloed c.q beheerst. In de voormalige raadzaal is nog een schouw uit de bouwtijd aanwezig, in de stijl van Hans Vreedeman de Vries.

Beschrijving van Raadhuis

Raadhuis. Oorspronkelijk op L-vormige plattegrond opgericht gebouwd uit 1591-'94 in rijk met natuurstenen friezen en blokken, twee trapgevels en hoge klokketoren versierde N. Nederlandse stijl. Een klein gedeelte van de vleugel aan het Noord is in 1760 afgebroken en vervangen door een langgerekte vleugel onder zadeldak tussen twee topgevels bekroond door hoekschoorstenen met borden; kroonlijst met gesneden consoles. Het gebouw is in 1887-'90 gerestaureerd o.l.v. architect Jos. Cuypers en inwendig plm 1955 o.l.v. Ir Vegter. Aan de gevel gebeeldhouwde friezen, ingangsomlijsting en -bekroning, gevelsteen en Justitia-beeld. Sierankers o.m. jaartalankers 1591; aan de noordgevel afkondigingserker op gebeeldhouwde consoles. In het gebouw: Begane grond links van de hall burgemeesterskamer met eiken tochtportaal XVII. Schouw met rolwerkcartouches. Gesneden Balksleutels, oude deur met ijzeren sloten. 18e eeuwse staande klok. Achter de hall voormalige burgemeesterskamer met beschilderd behang voorstellend het beleg van de stad en allegorieen. Tafel met tien stoelen en twee fauteuils. Gang van de hall naar achtervleugel met stucwerk o.m. driedimensionale dragende figuur en supraport boven de raadzaal; in de gang vijf omlijste deuren XVIII. Raadzaal bekleed met goudleer met dieren en kraakbeenornament XVIII. Twee schouwmantels van wit marmer met S.P.F.G. fries, dubbele deuren. Portret van Eise Eisinga. In de hall eiken kast XVII, eiken bank en twee stenen wapenleeuwen. Op de verdieping in het oudste gedeelte secretariskamer met deur met ijzeren sloten, schouw rustend op twee caryatiden en met eiken lijst, gesneden balksleutels. In de gang stucplafond en supraposten en drie deuren. Trap met gesneden balusters in de leuning, eindbaluster en kop aan einde van de leuning: lambris langs de trap. Op de verdieping z.g. vijfdelenkamer bekleed met goudleer, XVIII; twee grijs marmeren schouwen en stucplafond met twee allegorische figuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)