Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Franeker

Gebouw

Raadhuisplein 1
8801KX Franeker (gemeente Franekeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1591-'94 (voorbouw) 1760 (achterdeel) gerestaureerd in 1886-'90, rond 1955 (interieur) en in 1979-'81
Architect: P.J.H. Cuypers (1886-'90) J.J.M. Vegter (1955) Cuypers 1890 P.J.H. Cuypers (1886-'90) J.J.M. Vegter (1955)

Top 100 monument

Raadhuis

De bouwlichamen van dit L-vormige hoekpand zijn in verschillende eeuwen opgetrokken, te weten een deel aan het eind van de l6de eeuw en een deel in 1760. Ondanks dit chronologisch onderscheid is een schilderachtig totaalbeeld ontstaan waarvan een beoogde monumentale werking uitgaat en waardoor de directe omgeving wordt beïnvloed c.q beheerst. In de voormalige raadzaal is nog een schouw uit de bouwtijd aanwezig, in de stijl van Hans Vreedeman de Vries.

Beschrijving van Raadhuis

Raadhuis. Oorspronkelijk op L-vormige plattegrond opgericht gebouwd uit 1591-'94 in rijk met natuurstenen friezen en blokken, twee trapgevels en hoge klokketoren versierde N. Nederlandse stijl. Een klein gedeelte van de vleugel aan het Noord is in 1760 afgebroken en vervangen door een langgerekte vleugel onder zadeldak tussen twee topgevels bekroond door hoekschoorstenen met borden; kroonlijst met gesneden consoles. Het gebouw is in 1887-'90 gerestaureerd o.l.v. architect Jos. Cuypers en inwendig plm 1955 o.l.v. Ir Vegter. Aan de gevel gebeeldhouwde friezen, ingangsomlijsting en -bekroning, gevelsteen en Justitia-beeld. Sierankers o.m. jaartalankers 1591; aan de noordgevel afkondigingserker op gebeeldhouwde consoles. In het gebouw: Begane grond links van de hall burgemeesterskamer met eiken tochtportaal XVII. Schouw met rolwerkcartouches. Gesneden Balksleutels, oude deur met ijzeren sloten. 18e eeuwse staande klok. Achter de hall voormalige burgemeesterskamer met beschilderd behang voorstellend het beleg van de stad en allegorieen. Tafel met tien stoelen en twee fauteuils. Gang van de hall naar achtervleugel met stucwerk o.m. driedimensionale dragende figuur en supraport boven de raadzaal; in de gang vijf omlijste deuren XVIII. Raadzaal bekleed met goudleer met dieren en kraakbeenornament XVIII. Twee schouwmantels van wit marmer met S.P.F.G. fries, dubbele deuren. Portret van Eise Eisinga. In de hall eiken kast XVII, eiken bank en twee stenen wapenleeuwen. Op de verdieping in het oudste gedeelte secretariskamer met deur met ijzeren sloten, schouw rustend op twee caryatiden en met eiken lijst, gesneden balksleutels. In de gang stucplafond en supraposten en drie deuren. Trap met gesneden balusters in de leuning, eindbaluster en kop aan einde van de leuning: lambris langs de trap. Op de verdieping z.g. vijfdelenkamer bekleed met goudleer, XVIII; twee grijs marmeren schouwen en stucplafond met twee allegorische figuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15724
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis van Franeker
Stadhuis Franeker
Stadhuis Franeker
Locatie Raadhuisplein 1, Franeker
Coördinaten 53° 11′ NB, 5° 33′ OL
Oorspr. functie Gemeentehuis
Start bouw 1591
Bouw gereed 1594
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 15724
Detailkaart
Stadhuis van Franeker (Franeker)
Stadhuis van Franeker
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Stadhuis van Franeker is een raadhuis in Franeker in Friese renaissance stijl. Het staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Geschiedenis

De eerste steen werd gelegd op 24 juni 1591. De bouw duurde drie jaar. Boven de hoofdingang is het Wapen van Friesland afgebeeld. Bij de glas-in-loodramen van de eerste verdieping zijn 27 wapenschilden geplaatst.

Het gebouw is ook rijksmonument en staat in de, in 1990 door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, sinds 2009 benaming Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, opgestelde lijst 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg', waarvan er drie in Friesland staan. De andere twee zijn het planetarium Eise Eisinga, ook in Franeker, en het ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer.

In de Verenigde Staten in de Netherlands Road te Brookline (Massachusetts) staat een goedgelijkende kopie van het Franeker stadhuis.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Raadhuis in Franeker

Pandje onder zadeldak tegen achtertopgevel, voor afgeschuind met topschoorsteen en grote dakkapel

Raadhuisplein 3
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Naast Raadhuis. Pandje onder zadeldak tegen achtertopgevel, voor afgeschuind met topschoorsteen en grote dakkapel; op de gootlijst consoles..

Pand onder hoog zadeldak met topschoorsteen

Raadhuisplein 11
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Pand onder hoog zadeldak met topschoorsteen.

Pand onder zadeldak met zeer smal toelopende klokgevel met gebeeldhouwde aanzetkrullen

Raadhuisplein 4
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Pand onder zadeldak met zeer smal toelopende klokgevel met gebeeldhouwde aanzetkrullen. Achter twee topgevels.

Pandje met halsgevel met gebeeldhouwde aanzetkrullen

Raadhuisplein 13
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Pandje waarvan de halsgevel gebeeldhouwde aanzetkrullen heeft en jaartalaanduiding Anno 1730. Gevelsteen met monogram en in top buste en orn..

Pand met verdieping onder voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen

Noord 9
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Pand met verdieping onder voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen.

Kaart & Routeplanner