Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ponga State in Marrum

Boerderij

Ringweg 96
9073HJ Marrum (gemeente Ferwerderadiel)
Friesland

Bouwjaar: midden 18e eeuw 18e eeuw (schuur) 1868 (herb. romp) 1984-'85 (verb.) 1850 midden 18e eeuw 18e eeuw (schuur) 1868 (herb. romp) 1984-'85 (verb.)


Beschrijving van Ponga State

Op de terp gelegen gave 19e eeuwse kop-romp-boerderij, waarvan de kop onder door blauwe pannen gedekt zadeldak met schoorsteen; het woongedeelte beslaat naast de kop een gedeelte van de romp; het bedrijfsgedeelte wordt gedekt door een met pannen belegd schilddak met uileborden. In de kop toegangsdeur en getoogde schuiframen, waarboven strekken en twee kleinere getoogde vensters in het topgevelveld. In het woongedeelte van de romp twee zesruitsschuifvensters en gemoderniseerd raam; in de rechterzijgevel deur met bovenlicht en venster; in de linkerzijgevel stalvensters; in de achtergevel grote getoogde baanderdeur, strokendeur met bovenlicht en verschillende vensters, alle getoogd; staafankers; stichtingssteen met opschrift. 1868 Eerste steen Klaas Helder. Ter rechterzijde aangebouwd, vermoedelijk 18e eeuwse, schuur onder rieten wolfdak met bewerkte uileborden; 9-ruits venster en vensteropeningen met luiken en verschillende strokendeuren; aan de achterzijde uitkragende hooiluik; staafankers. Ter linkerzijde aangebouwd, vermoedelijk eveneens 18e eeuws, koetshuis onder pannen schilddak, verschillendsoortige vensteropeningen en grote inrijdeuren. Alle gootlijsten op klossen; staafankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15638
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ponga State in Marrum

Godeharduskerk (Hervormde kerk)

Hegebuorren 17
Marrum (Gemeente Ferwerderadiel)
Herv. Kerk. Eenvoudige dorpskerk op een door een pad omgeven kerkhof gelegen nog grotendeels uit tufsteen bestaande en uit de 13e eeuw stam..

Groot blokvormig herenhuis net verdieping onder omlopend zadeldak met vier hoekschoorstenen

Langebuorren 8
Marrum (Gemeente Ferwerderadiel)
Groot blokvormig herenhuis net verdieping onder omlopend zadeldak met vier hoekschoorstenen. Omlijste ingang in voor- en achtergevel; negen..

Deels onderkelderd dorpshuis met omlijste ingang onder dwars schilddak met hoekschoorstenen

Langebuorren 7
Marrum (Gemeente Ferwerderadiel)
Deels onderkelderd dorpshuis onder dwars schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang, twee zesruitsvensters en goot op gesneden console..

Woonhuis met Art Nouveau-kenmerken in gewapend beton

Lage Herenweg 6
Marrum (Gemeente Ferwerderadiel)
Inleiding Het WOONHUIS van de timmerman-aannemer J. Mellema is door hemzelf ontworpen en uitgevoerd in gewapend beton. Het huis is boven he..

Grote Molen De Grote Molen

Lage Herenweg 1
Marrum (Gemeente Ferwerderadiel)
Poldermolen van waterschap Marrum-Westernijkerk, MONNIKMOLEN uit 1845.

Kaart & Routeplanner