Kerk van Genum. (Hervormde kerk) in Ginnum

Harstawei 7
9174GB Ginnum (gemeente Ferwerderadiel)
Friesland

Bouwjaar: 12e eeuw (schip) 13e eeuw (uitbr.) 1400-1450 (toren) 15e eeuw (koorsluiting) eind 17e eeuw (verb.) 1973 (rest.) 1200 12e eeuw (schip) 13e eeuw (uitbr.) 1400-1450 (toren) 15e eeuw (koorsluiting) eind 17e eeuw (verb.) 1973 (rest.)

Beschrijving van Kerk van Genum. (Hervormde kerk)

HERV.KERK. Bescheiden kerkje op rond kerkhof gelegen; van de 12e eeuwse opbouw bleef alleen de noordmuur gespaard met interessante spaarnissenversiering. Onversneden toren aan de westzijde, inwendig door een gewelf over de begane-grond versterkt. De kerk bezit eenvoudige 18e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord, doophek, drie eenvoudige kuipbanken. Een aantal zeer oude zerken, waaronder vijf 16e eeuwse en twee 17e eeuwse. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van Stephanus, 1344, diam. 61 cm. en één van een anonieme gieter, 1490, diam. 72 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1564, later gewijzigd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)