Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Kop-hals-rompboerderij met in de langsrichting aangebouwde schuur en met vrijstaande schuur in Ferwert

It Kleaster 1
9172GL Ferwert (gemeente Ferwerderadiel)

Bouwjaar: 1789 (schuur)

Beschrijving van Kop-hals-rompboerderij met in de langsrichting aangebouwde schuur en met vrijstaande schuur

18e eeuwse kop-hals-romp boerderij met in de langsrichting aangebouwde schuur en vrijstaande schuur; het bedrijfsgedeelte is met ankers gedateerd 1789. Kop en hals zijn mogelijk vroeger in de 18e eeuw te dateren; beide zijn opgetrokken uit baksteen en hergebruikte kloostermoppen, die mogelijk nog afkomstig zijn van het klooster Foswerd; de kop wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak tussen puntgevels; waarvan die der voorgevel vlechtingen heeft, twee schoorstenen, zesruitsschuifvensters in de linkerzijgevel; smal 10-ruits venster en jongere vensters in de voorgevel; staafankers. De hals wordt gedekt door een zadeldak van golfjespannen; zesruitsschuifvensters. Het bedrijfsgedeelte wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden; voorschild en onderste randen der zijschilden zijn met pannen gedekt; doorreed met dubbele deuren, staldeur en twee vensters met gietijzeren tracering in achtergevel doorreed met dubbele deuren en jonger venster in voorgevel; staafankers. De in langsrichting aangebouwde bakstenen schuur wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden; verschillende deuren en vensters met gietijzeren tracering. Staafankers. De kleine schuur op opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; de topgevelvelden zijn met hout beschoten; windveren; makelaars; grote inrijdeuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)