Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerenhuzinge, een woonhuis van voorm. boerderij onder hoog zadeldak aan de zijkant tegen puntgevel met vlechtingen en zaagtandlijst in Ferwert

Boerderij

Hoofdstraat 33
9172MN Ferwert (gemeente Ferwerderadiel)
Friesland

Bouwjaar: 18e eeuw 1800 18e eeuw


Beschrijving van Boerenhuzinge, een woonhuis van voorm. boerderij onder hoog zadeldak aan de zijkant tegen puntgevel met vlechtingen en zaagtandlijst

Woonhuis van voormalige boerderij (het stalgedeelte werd gesloopt) onder hoog met pannen gedekt zadeldak, dat aan de zijkant aansluit tegen een puntgevel met vlechtingen en zaagtandlijst; vensters met zesruitsschuiframen in het rechtergedeelte. 17e of 18e eeuws. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15598
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Boerenhuzinge aan Hoofdstraat 33 in Ferwerd

De Boerenhuzinge is een monumentaal pand aan de Hoofdstraat 33 in de Friese plaats Ferwerd.

Geschiedenis

Het pand de Boerenhuzinge aan de Hoofdstraat 33 dateert uit de 17e of 18e eeuw.[1] Het is een dwars gebouwd pand van één woonlaag onder een zadeldak. De muren bevatten kunstig metselvlechtwerk. In 1815 werd er een boerenschuur bij het huis gebouwd.[2] Deze schuur is voor de restauratie van het pand in de zeventiger jaren van de 20e eeuw weer afgebroken.

In de 19e eeuw heeft het pand dienstgedaan als boerderij. In de loop van de 20e eeuw werd het pand gebruikt voor de opslag van turf en daarna voor de opslag van kunstmest. Na de restauratie heeft het pand een woonbestemming gekregen. De woning is erkend als een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Boerenhuzinge, een woonhuis van voorm. boerderij onder hoog zadeldak aan de zijkant tegen puntgevel met vlechtingen en zaagtandlijst in Ferwert

Pand met verdieping met zesruitsvensters en met gootlijst op houten consoles onder met pannen gedekt schilddak

Nije Buorren 9
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Pand met verdieping en met pannen gedekt schilddak, eerste kwart 19e eeuw. De bescherming strekt zich uit over het vroeger Hoofdstraat 36 g..

Pand met verdieping met zesruitsvensters en met gootlijst op houten consoles onder met pannen gedekt schilddak

Nije Buorren 11
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Pand met verdieping en pannen schilddak, eerste kwart 19e eeuw. De bescherming strekt zich uit over het gedeelte aan de Hoofdstraat, vroege..

Pand onder zadeldak tegen puntgevel aan de Nije Buorren en gewijzigde puntgevel aan de Hoofdstraat

Nije Buorren 13
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Pand onder zadeldak, 17e eeuw, aan de Nijebuorren een puntgevel met vlechtingen, topsieranker en zoldervenster met twaalfruitsschuifraam. A..

Pand zonder verdieping tegen gevels met houten gootlijst onder hoog schilddak met dakkapellen en topschoorstenen

Nije Buorren 17
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Pand zonder verdieping, derde kwart 19e eeuw. Hoog, door pannen gedekt schilddak met topschoorstenen. Aan de Nijebuorren en de Hoofdstraat ..

Stienstrahearehuzinge, een rechthoekig pand met verdieping en middenrisaliet onder pannen schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel

Havenstraat 1
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Rechthoekig pand met verdieping en pannen schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel. Ingang met zijlichten, risalerende middenpartij, 18e ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerenhuzinge, een woonhuis van voorm. boerderij onder hoog zadeldak aan de zijkant tegen puntgevel met vlechtingen en zaagtandlijst in Ferwert

Foto's (1)