Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stienstrahearehuzinge, een rechthoekig pand met verdieping en middenrisaliet onder pannen schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel in Ferwert

Woonhuis

Havenstraat 1
9172MV Ferwert (gemeente Ferwerderadiel)
Friesland

Bouwjaar: 1800-1825 1825 1800-1825


Beschrijving van Stienstrahearehuzinge, een rechthoekig pand met verdieping en middenrisaliet onder pannen schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel

Rechthoekig pand met verdieping en pannen schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel. Ingang met zijlichten, risalerende middenpartij, 18e of 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15596
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Stienstrahearehuzinge aan Havenstraat 1 in Ferwerd

De Stienstrahearehuzinge is een monumentaal pand aan de Havenstraat 1 in de Friese plaats Ferwerd.

Geschiedenis

De Stienstrahearehuzinge is gebouwd rond 1700. Van de oorspronkelijke bebouwing resteert nog een gedeelte van de zijmuren. Het pand werd aan het het einde van de 18e eeuw bewoond door de executeur[1] van de grietenij Ferwerderadeel, Stienstra. Deze bood de woning, een moderne dwarshuizinge bij de aanlegplaats der schepen, in 1794 te koop aan. In die tijd beschikte de woning nog over een groot achterhuis, dat gebruikt werd voor de stalling van paarden en koeien. In de loop van de 19e eeuw werd het pand gekocht door een bakker. Het achterhuis diende als bakkerij en het voorhuis als plaatselijke herberg. Het bakkersvak is meer dan honderd jaar in dit pand beoefend. Het huis lag oorspronkelijk aan de haven van Ferwerd, die aan het eind van de 19e eeuw werd gedempt.

Het neoclassicistische pand werd in de zeventiger jaren van de 20e eeuw gerestaureerd en is erkend als rijksmonument. Na de restauratie heeft het pand een woonbestemming gekregen.


Monumenten in de buurt van Stienstrahearehuzinge, een rechthoekig pand met verdieping en middenrisaliet onder pannen schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel in Ferwert

Pand met verdieping met zesruitsvensters en met gootlijst op houten consoles onder met pannen gedekt schilddak

Nije Buorren 9
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Pand met verdieping en met pannen gedekt schilddak, eerste kwart 19e eeuw. De bescherming strekt zich uit over het vroeger Hoofdstraat 36 g..

Pand met verdieping met zesruitsvensters en met gootlijst op houten consoles onder met pannen gedekt schilddak

Nije Buorren 11
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Pand met verdieping en pannen schilddak, eerste kwart 19e eeuw. De bescherming strekt zich uit over het gedeelte aan de Hoofdstraat, vroege..

Boerenhuzinge, een woonhuis van voorm. boerderij onder hoog zadeldak aan de zijkant tegen puntgevel met vlechtingen en zaagtandlijst

Hoofdstraat 33
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Woonhuis van voormalige boerderij (het stalgedeelte werd gesloopt) onder hoog met pannen gedekt zadeldak, dat aan de zijkant aansluit tegen ..

Pand onder zadeldak tegen puntgevel aan de Nije Buorren en gewijzigde puntgevel aan de Hoofdstraat

Nije Buorren 13
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Pand onder zadeldak, 17e eeuw, aan de Nijebuorren een puntgevel met vlechtingen, topsieranker en zoldervenster met twaalfruitsschuifraam. A..

Pand zonder verdieping tegen gevels met houten gootlijst onder hoog schilddak met dakkapellen en topschoorstenen

Nije Buorren 17
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Pand zonder verdieping, derde kwart 19e eeuw. Hoog, door pannen gedekt schilddak met topschoorstenen. Aan de Nijebuorren en de Hoofdstraat ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stienstrahearehuzinge, een rechthoekig pand met verdieping en middenrisaliet onder pannen schilddak met hoekschoorstenen en dakkapel in Ferwert

Foto's (3)