Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Sint-Nicolaaskerk in Blije

Kerkelijk Gebouw

Voorstraat 3
9171LT Blije (gemeente Ferwerderadiel)
Friesland

Bouwjaar: 13e eeuw (toren) ca. 1540 (kerk) verm. 1741 (verb. toren) 1858 (tongewelf) 1949-'52 (rest. toren) 1300 13e eeuw (toren) ca. 1540 (kerk) verm. 1741 (verb. toren) 1858 (tongewelf) 1949-'52 (rest. toren)


Beschrijving van Hervormde Sint-Nicolaaskerk

HERV.KERK. Gotische kerk van zes traveeën en vijfzijdige koorsluiting, gelegen op een enigermate ovaal kerkhof; oudere ongelede toren. De kerk bezit een 18e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord, doophek, een groot aantal knopbanken, waarvan minstens twee overhuifd, betimmering met westelijke afsluiting onder orgelbalustrade. Enige zeer oude zerken, waaronder een door Vincent Lucas, 1540 en twee 17e eeuwse. Orgel in 1870 gemaakt door L. van Dam en Zonen. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1910. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15592
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Nicolaaskerk
Sint-Nicolaaskerk van Blija anno 2011
Sint-Nicolaaskerk van Blija anno 2011
Plaats Blija
Coördinaten 53° 21′ NB, 5° 52′ OL
Gebouwd in begin 16e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  15592
Architectuur
Toren 13e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Nicolaaskerk is een kerkgebouw in Blija in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De laatgotische Sint-Nicolaaskerk op de terp van Blija is gebouwd in het begin van de 16e eeuw. Daarvoor stond er een romaanse kerk, waarvan de toren is blijven staan. De toren is enkele eeuwen ouder dan de kerk en dateert uit de 13e eeuw. De kerk werd gewijd aan Sint-Nicolaas. De kerk is eenbeukig en heeft een vijfzijdig gesloten koor. In een nis boven de huidige ingang aan de noordzijde staat een beeld van Sint-Nicolaas, gemaakt door de uit Ferwerd afkomstige kunstenaar Hans Jouta.

In de kerk bevinden zich enkele opvallende grafzerken, waaronde een portretzerk met de afbeeldingen van Janke van Unema († 1540), een vooraanstaand Friese edelman, en zijn vrouw Tet Wyboltsma († 1532). Janke van Unema is afgebeeld in volle wapenrusting. De zerk is gemaakt door Vincent Lucas. Vermoed wordt dat het overlijden van Tet Wyboltsma de aanleiding geweest zou zijn voor de bouw van de nieuwe kerk.[1] Het kerkmeubilair dateert voor een groot deel uit het begin van de 18e eeuw. Het orgel is in 1870 gemaakt door de orgelbouwer Lambertus van Dam uit Leeuwarden.

Externe linkMonumenten in de buurt van Hervormde Sint-Nicolaaskerk in Blije

Pand onder zadeldak met topschoorstenen tussen puntgevels waarvan voorste met Vlaamse top en zijgevel met lichtopeningen

Voorstraat 4
Blije (Gemeente Ferwerderadiel)
PAND onder zadeldak tussen puntgevels met topschoorstenen; voor de straatzijde van het dak Vlaamse top; in de zijgevel kleine lichtopeningen..

Pand onder zadeldak tegen puntgevel met topschoorsteen

Voorstraat 8
Blije (Gemeente Ferwerderadiel)
PAND onder zadeldak tegen puntgevel met topschoorsteen.

Herenhuis met verdieping, zesruitsvensters en kroonlijst onder schilddak met hoekschoorstenen met borden en met jongere pui

Voorstraat 14
Blije (Gemeente Ferwerderadiel)
In de pui door winkelvensters aangetast doch overigens vrij gaaf HERENHUIS met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen waarop de bor..

Pand onder zadeldak met dakkapel aan de lange zijde tegen topgevels, waarvan die aan de Voorstraat met lichtopeningen, vlechtingen en topschoorsteen

Hoofdstraat 1
Blije (Gemeente Ferwerderadiel)
PAND onder zadeldak tegen topgevels, waarvan die aan de Voorstraat met kleine lichtopeningen, vlechtingen langs de zijden en topschoorsteen;..

Veldzicht Herberg "Veldzicht"

Hoofdstraat 3
Blije (Gemeente Ferwerderadiel)
PAND met verdieping onder laag schilddak met topschoorstenen. Omlijste ingang, allerwegen zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde Sint-Nicolaaskerk in Blije

Foto's (4)