Sint-Martinuskerk. Hervormde kerk in Ferwert

Vrijhof 1
9172MR Ferwert (gemeente Ferwerderadiel)
Friesland

Bouwjaar: 15e eeuw (toren, schip) 1525 (koor, uitbr. toren) 1792 (verb.) 1926-'27 (rest. kerk) 1934-'35 (rest. toren) 1500 15e eeuw (toren, schip) 1525 (koor, uitbr. toren) 1792 (verb.) 1926-'27 (rest. kerk) 1934-'35 (rest. toren)
Architect: H.H. Kramer (1926-'27) F. Wielenga (1934-'35) Kramer 1927 H.H. Kramer (1926-'27) F. Wielenga (1934-'35)

Beschrijving van Sint-Martinuskerk. Hervormde kerk

Herv.Kerk. Grote gotische dorpskerk op door weg omgeven kerkhof, acht traveeën diep en gesloten door vijfzijdige koorsluiting: aan de westzijde zware toren uit drie geledingen bestaand en door brede nissen versierd. Aan de zuidzijde 17e eeuwse ingangsomlijsting. De kerk bezit fraaie 17e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord en twee koperen kaarsenarmen, doophek, overhuifde bank, aantal open banken met gesneden kuifstukjes boven de wangen, aantal gesloten banken. Klokkestoel met gelui van drie klokken, waarvan één van H. Kokenbacher, 1457, diam. 137 cm. een van Seghebodi, 1383, diam. 113 cm. en één van een anonieme gieter, 1426, diam. 96 cm. Op de zuidmuur van de toren een zandstenen zonnewijzer, 1640 vernieuwd 1704. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)