Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Garnwerd

Kerkelijk Gebouw

Oostumerweg 15
9893TB Garnwerd (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: midden 13e eeuw 14e eeuw (verb., toren) waarsch. 16e eeuw (verb., zadeldak) 1859 en 1899 (verb.) 1250 midden 13e eeuw 14e eeuw (verb., toren) waarsch. 16e eeuw (verb., zadeldak) 1859 en 1899 (verb.)


Beschrijving van Hervormde kerk

N.H.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Rechtgesloten kerkje grotendeels uit de 13e eeuw met dwarsgebouwde zadeldaktoren uit de 14e eeuw. In de kerk eenvoudige preekstoel met klankbord en herenbank met snijwerk waarin wapen is gevat. Twee 16e eeuwse zerken. Klokkenstoel met klok van Henrik (Kokenbacker?), 1466, diam. 95,6 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15575
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerkje van Oostum
Oostum Kerk Wierde.JPG
Plaats VlagWinsum.svg Gemeente Winsum, Oostum
Gebouwd in Midden 13e eeuw
Monumentnummer  15575
Architectuur
Klokkentoren Met een klok uit 1466[1]
Interieur
Preekstoel 1663[1]
Zitplaatsen Herenbank, eerste helft 18e eeuw[2]
Afbeeldingen
Oostum 1997.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het kerkje van Oostum is een kerk op de wierde van Oostum nabij Garnwerd in de provincie Groningen. De kerk is in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Beschrijving

De kerk is gebouwd in het midden van de 13e eeuw. Oorspronkelijk had de kerk drie traveeën (muurvakken). Maar door de bouw van de kerktoren in de 14e eeuw kwam een halve travee te vervallen, zodat er nog twee-en-een-halve travee resteren.[2] In de zuidgevel is siermetselwerk aanwezig gemaakt in de stijl van de romanogotiek. Ongebruikelijk is dat de waarschijnlijk in de 16e eeuw geplaatste zadeldaktoren, in tegenstelling tot andere zadeldaktorens in de regio, dwars staat. De brede kant van de toren staat tegen de kerk.[3] In de toren hangt een luidklok, daterend uit 1466 en gemaakt door Henrik Kokenbacker voor de kerk van het ten noordwesten van Oostum gelegen Feerwerd.[2] Tegen de westgevel zijn in 1821 twee kleine steunberen gebouwd.[4]

Oostum was eeuwenlang kerkelijk gecombineerd met Garnwerd. Omdat de meeste kerkgangers naar Garnwerd gingen en daar ook de meeste diensten gehouden werden, werd het onderhoud begin 19e eeuw door het kerkbestuur steeds meer gezien als een dure kostenpost. In 1841 wilde het kerkbestuur de kerk afbreken, maar de Oostumers kwamen hier met succes tegen in verzet: de gemeente Ezinge verzocht het Provinciale College van Toezicht op de kerkelijke goederen om de kerkvoogdij te verplichten om de kerk naar behoren te onderhouden. Het onderhoud werd echter maar weinig uitgevoerd en in 1857 probeerde de kerkvoogdij bij Gedeputeerde Staten alsnog toestemming te krijgen om de kerk af te breken. De Oostumers kwamen wederom in verzet. Het College van Toezicht ontdekte daarop dat het verplichte noodzakelijke onderhoud het jaar ervoor niet was uitgevoerd door de kerk (wel waren er herstelwerkzaamheden aan de kerk in Garnwerd uitgevoerd), terwijl dit volgens het jaarverslag wel zou zijn gebeurd en betichtte het kerkbestuur van misbruik van goederen. Het eiste dat het noodzakelijk onderhoud alsnog werd uitgevoerd. Tevens bleek bij een bouwkundige inspectie dat het gebouw er niet zo erg aan toe was als het kerkbestuur eerder had willen doen geloven. Een lid van het kerkbestuur trad af, het gebouw werd hersteld en verdere plannen voor de afbraak van de kerk bleven verder achterwege.[5]


Opvallend is de dakbedekking. Ze bestaat voor een deel uit halfronde pannen (monniken en nonnen) die afwisselend met de bolle en de holle kant naar boven liggen.

De preekstoel met een maniëristisch doophek dateert uit 1663.[1] De herenbank, met het familiewapen van Lewe van Aduard is gemaakt in de eerste helft van de 18e eeuw.[2] Er is geen kerkorgel, alleen een loos orgelfront.

1rightarrow blue.svg Lijst van kerken in Groningen

De Ploeg

Veel schilders van De Ploeg hebben het kerkje geschilderd. Genoemd kunnen worden Jan Altink (Kerkje van Oostum, 1958), Jannes de Vries (een aantal schilderijen waaronder Gezicht op Oostum, 1954) en Johan Dijkstra (Oostum, 1922).

Externe link


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Garnwerd

Terrein met een gedeeltelijk afgegraven wierde

bij Oostumerweg 15 Oostumerweg 15 2 bij Oostumerweg 15
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Terrein waarop een wierde en het afgegraven deel van die wierde is gelegen waarvan de oudste aangetroffen bewoningsporen dateren uit de Vroe..

Pand met zesruitsvensters onder laag schilddak met hoekschoorstenen

Oostumerweg 17
Garnwerd (Gemeente Winsum)
Landelijk pand in de onmiddellijke nabijheid van de kerk gelegen. Laag schilddak met hoekschoorstenen. Zesruitsvensters.

Reighes-stede

Oostumerweg 16
Garnwerd (Gemeente Winsum)
BOERDERIJ van het kop-hals-romptype waarvan het voorhuis een zadeldak met wolfeinden boven de korte gevels heeft. Hoekschoorstenen met borde..

Boerderij Haack

Wierumerschouwsterweg 23
Adorp (Gemeente Winsum)
Grote BOERDERIJ van het Groningse type. Ingang in het midden van de voorgevel met houten omlijsting afgesloten door kroonlijst op grote cons..

Wierde (De Dageraad)

Oostumerweg bij Wierumerschouwsterweg
Oostum (Gemeente Winsum)
Wierde. Datering --. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage F).

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)