Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meschermolen: Molencomplex bestaande uit een U-vormig woon- en bedrijfsgedeelte met daarin opgenomen de bovenslagmolen, voorraadschuur staande in het verlengde van de zuidelijke vleugel, een door pila .. in Eijsden

Molen

Meschermolen 1
6245KD Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: begin 17e eeuw (eerste vermelding)


Beschrijving van Meschermolen: Molencomplex bestaande uit een U-vormig woon- en bedrijfsgedeelte met daarin opgenomen de bovenslagmolen, voorraadschuur staande in het verlengde van de zuidelijke vleugel, een door pila ..

Molencomplex bestaande uit een U-vormig woon- en bedrijfsgedeelte met daarin opgenomen de bovenslagmolen, voorraadschuur staande in het verlengde van de zuidelijke vleugel, een door pilasters geflankeerde nis met zonnewijzer, sluis, afslagtak, molentak en spaarvijver. Bovenslagmolen, genaamd `De Meschermolen'. De middenvleugel, tevens woonvleugel, van het U-vormige complex dateert volgens jaartalankers uit 1699; de zijvleugels zijn van iets jongere datum. Voorraadschuur onder zadeldak in het verlengde van de zuidelijke vleugel. Tussendorpelkozijnen van Naamse steen. Inwendig enige Lodewijk XV-e en XVI-e schoorsteenmantels. Een molen op deze plaats wordt al genoemd in het begin van de 17de eeuw. Omstreeks 1739 werd de molen (het gaande werk), aanvankelijk als onderslagmolen gebouwd, verplaatst van het westelijk deel van de noordvleugel, naar het oostelijk deel van de zuidvleugel, waarbij de Voer ca. 175 meter stroomopwaarts afgetakt (`molentak') werd. Door middel van een sluis kon het water van de oude loop van de Voer (`afslagtak') door de molentak gevoerd worden en kwam deze stroomafwaarts weer samen met de Voer. De molentak en een spaarvijver zijn niet meer in gebruik, maar in het landschap goed herkenbaar; ze vormen een wezenlijk onderdeel van het complex. In de tuin een door pilasters geflankeerde nis met zonnewijzer op de kroonlijst. Belangrijk molencomplex verbonden met de economische geschiedenis van de streek. Van monumentaal belang vanwege de architectonische gaafheid en authenticiteit en vanwege de structurele en visuele gaafheid van het complex in de landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15518
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Meschermolen
Mesch-Meschermolen-links-3.JPG
Basisgegevens
Plaats Mesch
Waterloop Voer
Bouwjaar 1699
Type bovenslag
Rad 3,43 m
Functie korenmolen
Huidig gebruik  op vrijwillige basis maalvaardig
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  15518
Lijst van rijksmonumenten in Mesch
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Meschermolen is een watermolen in Mesch in de Nederlandse provincie Limburg. De molen was een van de zes watermolens die op Nederlandse grond gebruik maakten van het water van het riviertje de Voer. De molen maakt deel uit van een grote Limburgse hoeve.

De molen is een rijksmonument.

Geschiedenis

De huidige hoeve is een opvolger van een Karolingische villa. Deze villa was uit vakwerk opgetrokken, maar werd in 1699 vervangen door metselwerk.

Verschillende eeuwen achter elkaar heeft de Meschermolen kalamijn (zinkerts) en graan gemalen.

In het midden van de 19e eeuw had de molen een houten middenslagrad met een doorsnede van 5,66 meter en een breedte van 0,64 meter.

Aan het einde van de 19e eeuw werd de molen omgebouwd tot een bovenslagwatermolen van plaatijzer.

In het begin van de jaren vijftig werd de watermolen niet meer gebruikt en stilgelegd en een maalderij in het dorp nam het malen over.

Tussen 1996 en 1998 is de Meschermolen geheel gerestaureerd. De molen is maalvaardig en af en toe wordt er nog gemalen.

Een tweede Meschermolen

In het verleden heeft er aan de andere zijde van de hoeve nog een tweede watermolen gelegen. Deze is geheel verdwenen en er zijn slechts enkele sporen in de muur van de hoeve van overgebleven. Deze molen was een onderslagmolen.

Externe linksMonumenten in de buurt van Meschermolen: Molencomplex bestaande uit een U-vormig woon- en bedrijfsgedeelte met daarin opgenomen de bovenslagmolen, voorraadschuur staande in het verlengde van de zuidelijke vleugel, een door pila .. in Eijsden

De Voerhof

Langstraat 2
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen hoeve met binnenplaats; XVIII; op poortsluitsteen 1740. Resten van breuksteen en vakwerk. Omlijstingen van Naamse steen; o.a. geko..

De Laathof

Langstraat 3
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Grote bakstenen hoeve met binnenplaats, XVIIIc. Rechthoekige omlijstingen van Naamse steen. Op latei van voetgangerspoortje een latijnse spr..

Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak. Geblokte hoeklisenen en segmentboogingang en -vensters van Naamse steen. Onder een dak met buurnumme ..

Withuis 5
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak, XVIII B. Geblokte hoeklisenen en segmentboogingang en -vensters van Naamse steen. Onder ee..

Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak. Ingang- en vensteromlijstingen van Naamse steen. Onder een dak met buurnummer 9

Withuis 11
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak, plm 1800. Ingang- en vensteromlijstingen van Naamse steen. Onder een dak met buurnummer 9.

Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak. Ingang- en vensteromlijstingen van Naamse steen. Onder een dak met buurnummer 11

Withuis 9
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak, plm 1800. Ingang- en vensteromlijstingen van Naamse steen. Onder een dak met buurnummer 11..

Kaart & Routeplanner

Route naar Meschermolen: Molencomplex bestaande uit een U-vormig woon- en bedrijfsgedeelte met daarin opgenomen de bovenslagmolen, voorraadschuur staande in het verlengde van de zuidelijke vleugel, een door pila .. in Eijsden

Foto's (3)