Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muggemolen in Eijsden

Molen

Voerstraat 6
6245AA Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Muggemolen

Muggenmolen, XIXd; wapensteen. De Geloes 1886. Ten oosten van de molen een stuw, XVIII A, ter verlegging van de loop van de Voer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15496
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Muggemolen
Eijsden-Muggemolen.JPG
Basisgegevens
Plaats Hoog-Caestert, Eijsden
Waterloop Voer
Bouwjaar 1886
Type middenslag
Rad 5,35 m
Functie korenmolen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  15496
Lijst van rijksmonumenten in Hoog-Caestert
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Muggemolen is een watermolen te Hoog-Caestert bij Eijsden in de gemeente Eijsden-Margraten die samen met enkele naburige watermolens gebruik maakten van het water van het riviertje de Voer. De eerstvolgende molen stroomafwaarts is de Breustermolen en stroomopwaarts is dat de Meschermolen.

De molen is in de laatste eeuwen alleen gebruikt voor het malen van graan, maar tot het begin van de 18e eeuw werd er ook calmin of zinkerts gemalen of als kopermolen gebruikt.

De molen is een rijksmonument.

Geschiedenis

In de eerste helft van de 19e eeuw was de molen eigendom van de Luikse advocaat Pierre Joseph Destrivaux en werd gebruikt voor het malen van graan. In 1844 werd de molen met boomgaard, tuin en bouwland verkocht aan Ferdinand Michel, graaf de Borchgrave d'Altena, gehuwd met Josephine Denise Edmond Caraby Smits en wonende in Herstal bij Luik.

In 1857 werd de molen openbaar verkocht aan Wilhelmus Pinckaers door de twee zonen van de graaf die deze molen geërfd hadden. In de decennia die volgden werd de molen diverse keren verkocht. Toen de molen in 1973 werd gekocht stond de molen al 20 jaar stil, maar werd door de eigenaar Plantasz in z'n vrije tijd maalvaardig gemaakt. De molen werd sindsdien voor biologisch tarwemeel en andere biologische graanproducten gebruikt. De afzetmarkt voor deze producten maakte het mogelijk om voltijd het beroep van molenaar te beoefenen. In 1984 kocht de molenaar De Oude Molen in Valkenburg die deze restaureerde, maalvaardig en bedrijfsklaar maakte, waarna het maalbedrijf van Eijsden naar Valkenburg verhuisde en werd de Muggemolen als reserve aangehouden.Monumenten in de buurt van Muggemolen in Eijsden

Kerenshof

Voerstraat 2
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Kerenshof; bakstenen herenhoeve met binnenplaats. Poort 1695. Woonhuis 1720.

Het "Witte Huis", langgerekte hoeve, gedekt met mansardedaken. Middengedeelte en schuur hoger. Segmentboogvensters en -ingangen en rechthoekige venste ..

Withuis 10
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Het "Witte Huis", langgerekte hoeve, gedekt met mansardedaken. Middengedeelte en schuur hoger. Segmentboogvensters en -ingangen en rechthoek..

Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak. Ingang- en vensteromlijstingen van Naamse steen. Onder een dak met buurnummer 9

Withuis 11
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak, plm 1800. Ingang- en vensteromlijstingen van Naamse steen. Onder een dak met buurnummer 9.

Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak. Ingang- en vensteromlijstingen van Naamse steen. Onder een dak met buurnummer 11

Withuis 9
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Laag witgeverfd bakstenen huis onder mansardedak, plm 1800. Ingang- en vensteromlijstingen van Naamse steen. Onder een dak met buurnummer 11..

Hoeve onder mansardedak. Witgeverfd

Withuis 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve onder mansardedak. Witgeverfd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)