Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Martinuskerk in Eijsden

Kerkelijk Gebouw

St. Martinusstraat 3
6245GD Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 14e eeuw en later


Beschrijving van Sint-Martinuskerk

R.K. KERK; laatgotische toren, XVIa; driebeukig schip XIV-XVIIIa, koor met aanbouwen 1851. In het torenportaal Romaanse latei met drie reliefvoorstellingen in medaillons. Twee zij-altaren XVIII B; In de sacristie een stenen altaarmensa (XIV?) met oude tabernakel, kast, 2 houten halfingebouwde biechtstoelen (XVIII B) twee eiken sacristiekasten met dressoir (XVIIIB) eiken rocococredensconsole aan zijmuur priesterkoor; 2 eenvoudige kerkbanken (1663 en 1718). Op het kerkhof dertien grafkruisen. Eenklaviers orgel, in 1855 gemaakt door Pereboom en Leyser. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van C. Drouot, 1810, diam. 78 cm en een klok van N. Legros, 1766, diam. 86 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15487
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Martinuskerk
Eijsden, de Martinuskerk RM15487 foto4 2017-03-25 10.47.jpg
Plaats Breust, Eijsden
Gewijd aan Sint-Maarten
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  15487
Afbeeldingen
Interieur naar het oosten
Interieur naar het oosten
12e-eeuws reliëf
12e-eeuws reliëf
Lijst van rijksmonumenten in Eijsden
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Martinuskerk is een kerkgebouw in de buurtschap Breust in de plaats Eijsden, in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Het gebouw wordt omgeven door een kerkhof. Aan de noordzijde bevindt zich een plein. Aan de zuidzijde lag vroeger de motte van Eijsden met een natuurlijke bron. Ongeveer 500 meter ten zuidwesten van de kerk ligt aan het Vroenhof de kerk van het dorp Eijsden zelf: de Sint-Christinakerk.

De kerk is een rijksmonument en de patroonheilige is Sint-Maarten.

Geschiedenis

Rond 1200 is hier een romaanse kerk met toren gebouwd. Van deze kerk resteert alleen nog een in het torenportaal geplaatste romaanse latei.

In 1393 werd de romaanse kerk verwoest, waarna deze in gotische stijl werd herbouwd. Van de gotische kerk resteren alleen nog de ronde hardstenen zuilen met Maaskapitelen onder de spitsboogarcades in het huidige middenschip.

Rond 1500 werd de laatgotische toren van mergelsteen gebouwd, waarbij er mogelijk van de onderbouw van de oude toren gebruik is gemaakt.

In 1722 werd het gotische schip vervangen door een schip in barokstijl.

In 1851 werd het gotische koor door een groter koor vervangen. Daarbij kreeg het aan beide zijden een sacristieruimte. tevens werd het schip verhoogd met een lichtbeuk.

In 1879 bouwde men een neogotische grafkapel tegen de noordzijde van het koor.

In 1892 werd de toren ingrijpend gerestaureerd, waarbij onder andere de lage spits werd vervangen door de huidige ingesnoerde naaldspits. Ook werden laatgotische traceringen, galmgaten en friezen aangepast en vernieuwd.

Beschrijving

Het kerkgebouw bestaat uit een laatgotische toren met vier geledingen en een ingesnoerde naaldspits, een driebeukig schip en een halfrond gesloten koor.

Boven de ingang in het torenportaal bevindt zich een 12e-eeuwse latei waarop drie medaillons met sterk verweerde romaanse reliëfs. In de sacristie bevindt zich een 16e-eeuwse(?) stenen altaartafel en een tweetal eiken sacristiekasten. Van het meubilair zijn verder van belang: twee koorbanken uit 1663 en 1718, twee 18e-eeuwse barokke biechtstoelen en een 18e-eeuwse rococo credenskast. Het orgel uit 1855 is afkomstig van de firma Pereboom & Leijser.


Monumenten in de buurt van Sint-Martinuskerk in Eijsden

Hoofdgebouw en park van het Ursulinenklooster

Breusterstraat 27
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoofdgebouw en park van het Ursulinenklooster. Rechthoekige vleugel, omstreeks 1900 gebouwd en toegeschreven aan P.J.H.Cuypers met rijk ged..

Grenspaal tussen Loenen en Wolferen

oostelijk van viaduct A50
Loenen (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving De grenspaal Loenen/Wolferen (A) is aan de landzijde in het dijktalud geplaatst nabij en ten oosten van het viaduct van de sne..

Villa met elementen van het Eclecticisme

Prins Hendrikstraat 27
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Met elementen van het Eclecticisme in 1905 in opdracht van direkteur J. Meesters van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij naar e..

Villa in een eclectische bouwstijl

Prins Hendrikstraat 29
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een eclectische bouwstijl in 1905 in opdracht van direkteur Thomas van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij te Eijsden gebouw..

Bakstenen huis met gepleisterde voorgevel

Vroenhof 18
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen huis, XIX met gepleisterde voorgevel, van belang door situatie.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)