Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Christinakerk in Eijsden

Kerkelijk Gebouw

Vroenhof 13
6245BZ Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 14e eeuw (toren)


Beschrijving van Sint-Christinakerk

R.K. KERK. Toren, XIV, driebeukig schip, XVId-1851; koor 1851. Preekstoel plm 1800; hoofdaltaar, XVII B (mensa gotisch) op het hoofdaltaar een expositietroon (XVIIIb); op de zijaltaren 2 eenvoudige expositietronen (XVIIIb), in de sacristie een eiken kast met dressoir (XVIIIb). Twaalf hardstenen grafkruisen. Eenklaviers orgel, omstreeks 1855 gemaakt door Pereboom en Leyser. Klokkenstoel met klok van N. Brochard en A. Richault, 1617, diam. 110 cm. Mechanisch torenuurwerk, buiten gebruik gesteld en opgeslagen in een houten bekisting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15482
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Christinakerk
Eijsden-Vroenhof 13 (3).JPG
Plaats Eijsden
Gewijd aan Sint-Christina
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  15482
Afbeeldingen
Eijsden-Vroenhof 13 (2).JPG
Lijst van rijksmonumenten in Eijsden
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Christinakerk is een kerkgebouw in Eijsden, in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Het kerkgebouw bevindt zich aan het plein de Vroenhof. Aan dit plein lag reeds in de 12e eeuw een gebouwencomplex met een bestuurscentrum en rechtbank en was het hier eeuwenlang het bestuurlijke en kerkelijke centrum van dit gedeelte van het dal van de Maas. Ongeveer 500 meter verderop bevindt zich de Sint-Martinuskerk.

Het gebouw bestaat uit een mergelstenen toren zonder geledingen, waarbij de toren hoger is gebouwd dan de kerk en een driebeukig schip met een koor.

De kerk is een rijksmonument en gewijd aan Sint-Christina.

Geschiedenis

In 1389 en 1393 werd Eijsden, en waarschijnlijk ook deze kerk, geplunderd en in brand gestoken door de troepen van Jan van Heinsberg en Hendrik van Meurs. De mergelstenen toren dateert uit de 14e eeuw.

In 1483 werd de kerk opnieuw in brand gestoken.

Op 18 juni 1509 werd de kerk opnieuw gewijd.

In de periode 1508 tot en met 1853 zou de kerk meer dan 300 jaar fungeren als simultaankerk, waar protestanten en katholieken hun erediensten hielden. Vanaf 1775 maakten ook de Lutheranen gebruik van dit kerkgebouw en vanaf 1790 gebruikte ook de Waalse gemeente de kerk voor haar religieuze bijeenkomsten.

In de 17e eeuw werd de torenspits vernieuwd.

In 1851 werden er ingrijpende verbouwingen gepleegd, waarbij de middeleeuwse kerk werd vervangen door een neoclassicistisch gebouw. Van deze verbouwingen dateren de bakstenen buitenmuren met rondboogvensters.

In 1896 werd de toren gerestaureerd. De toren is alleen via de kerk toegankelijk. Vroeger was dat via een grote rondboogdoorgang, thans een deur met hardstenen omlijsting met een ellipsboog.


Monumenten in de buurt van Sint-Christinakerk in Eijsden

Huis met puntgevel aan de straat

Sint Christinastraat 2A
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Huis met puntgevel aan de straat; vensters in Naamse steen, XIX A.

Bakstenen huis met puntgevel aan de voorzijde, gepleisterd

Vroenhof 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen huis met puntgevel aan de voorzijde XIX, gepleisterd. Van belang door situatie.

Bakstenen huis met brede topgevel aan de voorzijde

Spauwenstraat 1
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen huis met brede topgevel aan de voorzijde; plm 1800. Ingang en vensters in Naamse steen. Hardstenen stoeppalen.

Groot bakstenen huis met mansardedak. Zeer brede voorgevel, voorgevel voorzien van rechthoekige vensteromlijstingen van Naamse steen en links een elli ..

Vroenhof 6
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Groot bakstenen huis met mansardedak, XIX A. Zeer brede voorgevel, voorgevel voorzien van rechthoekige vensteromlijstingen van Naamse steen ..

Bakstenen huis. Aan de achterzijde (Constantsteeg) dubbele galerij met vier herbezigde zandstenen zuilen met wapens. Poortvleugel met resten van vakwe ..

Vroenhof 14
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen huis, XVIIIb, voorzien van beneden vensters en een ingang in omlijstingen van Naamse steen met dubbele segmentbogen. Gepleisterd. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)