Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graanmolen van Eijsden in Eijsden

Molen

Molenstraat 1
6245AN Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1788 1857 (afgebroken+herbouwd)


Beschrijving van Graanmolen van Eijsden

De Graanmolen; 19e eeuwse hoeve met watermolen op de Voer, bestaande uit drie aaneengesloten, in baksteen opgetrokken en vanaf de Voer in hoogste aflopende bouwlichamen onder afzonderlijke, met pannen gedekte zadeldaken, te weten: -het molenhuis met twee verdiepingen, voorzien van staafankers, van rechtgesloten venster- en luikopeningen met hardstenen vensterbanken, van een getoogde deuropening en een met hardsteen omlijste deuropening. Het onderste gedeelte van de gevel aan de Voer en een gedeelte van de waterloop zijn uitgevoerd in natuursteen. Het molenwerk bestaat uit een deels plaatijzeren, deels gietijzeren middenslagrad, een gietijzeren gaandwerk en drie koppels stenen. Het inwendige is in 1974-1975 gerestaureerd. Het woongedeelte met verdieping, voorzien van lichtgetoogde vensteropeningen met hardstenen vensterbanken. Het bedrijfsgedeelte met een lage verdieping. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15471
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Graanmolen van Eijsden
Graanmolen van Eijsden
Graanmolen van Eijsden
Basisgegevens
Plaats Laag-Caestert, Eijsden
Waterloop Voer
Bouwjaar 1788 / 1857
Type watermolen
Kenmerken onderslagmolen
Rad 4,09 m.
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  Voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  15471
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De molen van dichterbij
De molen van dichterbij
Lijst van rijksmonumenten in Laag-Caestert
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Graanmolen van Eijsden is een watermolen in Laag-Caestert, een buurtschap bij het dorp Eijsden in de Nederlands Limburgse gemeente Eijsden-Margraten aan de Voer. Stroomafwaarts ligt in de buurtschap de Zaagwatermolen en verder stroomopwaarts ligt de Breustermolen aan de Voer.

De molen is een rijksmonument.

Geschiedenis

Tot aan de Franse Tijd was de molen de banmolen van de heren van de heerlijkheid Eijsden. Rond 1840 kwam de Graanmolen in bezit van Hyacinth Richard Lamarche, die deze in 1857 wegens bouwvalligheid heeft afgebroken en herbouwd. De molen had toen een relatief klein en breed waterrad. Na enkele tientallen jaren werd de molen verbouwd tot middenslagmolen, maar vermoedelijk was de verbouwing geen succes, want het rad werd na enige tijd vervangen door een rad met een middellijn van 4 meter en een breedte van 0,9 meter.

Het gaanderwerk is uit gietijzer vervaardigd. Een van de drie aanwezige koppels kan ook elektrisch worden aangedreven. De Graanmolen is tot in de jaren 50 van de 20e eeuw in bedrijf geweest en is daarna in verval geraakt. In 1975 is begonnen met de restauratie, die vijf jaar in beslag nam.Monumenten in de buurt van Graanmolen van Eijsden in Eijsden

Kademuren bij voormalige zaagmolen

Graaf de Geloeslaan 10
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
KADEMUREN BIJ VOORMALIGE ZAAGMOLEN. Deels in baksteen en in mergelsteen uitgevoerde tegenover elkaar liggende kademuren, die de stroom van ..

Woonhuis- met rechthoekige omlijstingen van Naamse steen. In het bedrijfsgedeelte o.a. tweelichtkozijnen van Naamse steen. Inwendig o.a. een tegenscho ..

de la Margellelaan 20
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Woonhuis- met rechthoekige omlijstingen van Naamse steen. In het bedrijfsgedeelte o.a. tweelichtkozijnen van Naamse steen. Inwendig o.a. een..

Duiker, kanaal en aquaduct

Graaf de Geloeslaan 10
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
DUIKER, KANAAL EN AQUADUCT. Een even ten zuiden van de voormalige zaagmolen gebouwde bij de kademuren aanliggende duiker en een hierachter ..

Kasteel Eijsden, twee hardstenen pijlers bij oprit

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TWEE HARDSTENEN PIJLERS BIJ OPRIT BOUWHUIS. Twee hardstenen in Lodewijk XVI-stijl uitgevoerde pijlers met geprofileerde sokkel en afdekplaa..

Zaagwatermolen

Graaf de Geloeslaan 10
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
VOORMALIGE ZAAGMOLEN. Voormalige zaagmolen bestaande uit een in twee delen gelede woning onder met grijze pannen gedekt zadeldak. De zuidel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Graanmolen van Eijsden in Eijsden

Foto's (7)