Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vakwerkhuis met verdieping onder zadeldak gedekt met pannen en met de nok evenwijdig aan de straat in Eijsden

Woonhuis

Diepstraat 34
6245BL Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: vroeg 17e eeuw (kern)


Beschrijving van Vakwerkhuis met verdieping onder zadeldak gedekt met pannen en met de nok evenwijdig aan de straat

In de kern vroeg 17e eeuws vakwerkhuis met verdieping onder zadeldak gedekt met pannen en met de nok evenwijdig aan de straat. Voorgevel waarschijnlijk opgetrokken uit breuksteen en ca 1920 gecementeerd, achtergevel opgebouwd uit vakwerk. Oorspronkelijk afhang vervangen door achterbouw (ca. 1920). Het pand bestaat uit een breed vak, oorspronkelijk de poort (nr 36) met twee enkelvoudige verdiepings-balklagen evenwijdig aan de straat en vier vrijwel even brede vakken, twee kamers van elk twee vakken, (nr 34) met haaks op de straat twee samengestelde verdiepings-balklagen met ingelaten kinderbinten. Onder het tweede en derde vak van links, een tongewelfde, uit mergel opgetrokken kelder met trap uit kolenzandsteen. Op de begane grond aan beide zijden van de scheidingsmuur tussen de twee kamers een schouw, in de linker kamer voorzien van vroeg 17e eeuwse wangen met hermen en ionische kapitelen, welke waarschijnlijk van elders afkomstig zijn. Op de verdieping tussen het eerste en tweede vak van links een vakwerkwand, die aan de woonhuiszijde is betimmerd met eiken planken voorzien van klein profiel (XVIII). In deze wand bevindt zich een oorspronkelijke doorgang en in het midden ervan staat een stijl met schoren. De kap is in drie vakken verdeeld. Per vak drie stijlen, die de nokgording en de dekplaten dragen. De stijlen zijn afzonderlijk of per twee geschoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15459
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vakwerkhuis met verdieping onder zadeldak gedekt met pannen en met de nok evenwijdig aan de straat in Eijsden

Herenhuis

Diepstraat 30
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Herenhuis, plm 1700, vergroot XVIIId. Zeer brede voorgevel met segmentboogingang en -vensters in Naamse steen. Boven de middentravee van het..

Huis met eenvoudige lijstgevel

Diepstraat 67
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Huis met eenvoudige lijstgevel, XIX, van belang als onderdeel van de straatwand.

Huis met mansardedak

Diepstraat 57
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Huis met mansardedak. Brede lijstgevel met segmentboogingang en -vensters in Naamse steen, XVIII B.

Gepleisterd pand van baksteen en aan de achterzijde vakwerk

Diepstraat 69
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Gepleisterd pand van baksteen en aan de achterzijde vakwerk. XVIII.

Synagoge

Diepstraat 55
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Achterbouw, voormalige synagoge, XVIII, met tweelichtkozijnen van Naamse steen. Inwendig muurkastje voor wetsrollen e.d., met in- en uitgezw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vakwerkhuis met verdieping onder zadeldak gedekt met pannen en met de nok evenwijdig aan de straat in Eijsden