Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Everdingen in Everdingen

Militair Object

Lekdijk-diefdijk
4120DA Everdingen (gemeente Vianen)
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Fort Everdingen

Fort Everdingen. Aan de zuidoever van de Lek een groot, omgracht fort, bestaande uit metselwerk, waarop een aarden afdekking midden 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15442
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Everdingen

Fort Everdingen is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vernoemd naar het naburige dorp Everdingen. Het fort vormt samen met Fort Honswijk het Lek-acces. Het torenfort werd gebouwd tussen 1842 en 1847 op de plek waar de Lekdijk en Diefdijk samenkomen. Later zijn er nog verschillende uitbreidingen gemaakt, waaronder een contrescarpgalerij, een fortwachterswoning en diverse bomvrije gebouwen. Bij het fort zijn drie sluizen te vinden voor de inundatie van de polder tussen de Diefdijk en Culemborg. De meest opvallende is de beersluis aan de oostzijde van het fort, die samen met de waaiersluis van Werk aan het Spoel werd gebruikt voor de inundatie van de polder tussen de Diefdijk en Culemborg.

Het fort was in gebruik door de Explosievenopruimingsdienst Defensie, tot het in 2014 werd overgedragen aan het Ministerie van Economische Zaken. Thans wordt er een passende functie voor gezocht, waarbij de toegankelijkheid voor bezoekers en behoud van het militaire erfgoed belangrijke aandachtspunten zijn. De gemeente Vianen heeft al wel toegezegd om 300.000 euro beschikbaar te stellen voor restauratie. Tevens is er een Stichting Fort Everdingen in het leven geroepen die zich bezighoudt met de toekomstige inrichting, gebaseerd op het uitgangspunt 'behoud door ontwikkeling'.

In de omgeving van het fort zijn nog restanten te vinden van de mobilisaties van 1914-1918 en 1939-1940, waaronder een aantal groepsschuilplaatsen type P en een kogelvanger.

Externe link


Monumenten in de buurt van Fort Everdingen in Everdingen

Fort Everdingen

Fort Everdingen
Culemborg
FORT EVERDINGEN, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente CULEMBORG. I. ALGEMEENHet fort dat deel uitmaakt van de "Nieuwe Holl..

Boerderij "Essensteyn"

Lekdijk 5
Everdingen (Gemeente Vianen)
"Essensteyn". Boerderij, waarvan het waarschijnlijk nog 17e eeuwse woongedeelte met de stal een T-vormige plattegrond vormt. Het woongedeelt..

Gepleisterde boerderij onder hoog, rieten wolfdak en met in de voorgevel vensters met luiken en zesruitsschuiframen

Lekdijk 13
Everdingen (Gemeente Vianen)
Gepleisterde boerderij, 18e eeuw, onder hoog, rieten wolfdak en met in de voorgevel vensters met luiken en zesruitsschuiframen.

Boerderij, langhuistype met bakhuis

Lekdijk 48
Schalkwijk (Gemeente Houten)
Boerderij, langhuistype met bakhuis, XVIII.

Rustenburg

Lekdijk 15
Everdingen (Gemeente Vianen)
"Rustenburg". Boerderij, gedateerd 1782, waarvan het gepleisterde woongedeelte een verdieping en een hoog, met pannen gedekt schilddak met t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Everdingen in Everdingen