Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Etten Leur

Kerkelijk Gebouw

Lange Brugstraat 2
4871CP Etten Leur
Noord Brabant


Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

Ned.Herv.Kerk. Als kapel ter ere van de H. Maagd en het H. Kruis gesticht in 1284, afhankelijk van de kerk van Etten. In 1584 verwoest en ten dienste van de Hervormden in 1614 herbouwd, naar het zuiden vergroot in 1697, hersteld en van een dakruiter voorzien in 1714, opnieuw hersteld in 1927 en na de oorlog. De kerk heeft de vorm van een rechthoekig zaalgebouw, waarvan de langsmuren versterkt zijn tweemaal versneden steunberen en voorzien van spitsboogvensters; sedert een verandering in de XIXe eeuw een zadeldak tussen driehoekige sluitgevels. Midden op het dak een torentje, bestaande uit een open achtkant koepeltje op een vierkante onderbouw. Inventaris: eiken preekstoel met lijstpanelen, doophek en koperen lezenaar alle uit plm 1650, eiken orgelkas uit 1717, drie beschilderde tekstborden met vleugelstukken en frontons, beschilderd met schepen en landschappen en met als tekst respectievelijk de Tien Geboden (1616), de Geloofsbelijdenis (1643) en het Onze Vader (1648). Twee zerken met wapens; een voor burgemeester Willem Servaas Swijters (1663) en zijn vrouw Maria Cornelia Corncooper, en een voor de president der schepenbanken Adriaan Corncooper (1717) met vrouw en schoondochter. Torenuurwerk uit 1935, voorzien van elektrische opwinding. Eenklaviers orgel in 1717 gemaakt door J. Zeemans. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15430
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Etten Leur

Woonhuis

Korte Brugstraat 10
Etten Leur
Inleiding WOONHUIS in ca. 1860 uit twee oudere huisjes ontstaan in opdracht van een uit Den Haag afkomstige admiraal die zich in Leur vesti..

Huis met ingezwenkte halsgevel van gele baksteen met vernieuwde rollaag

Korte Brugstraat 12
Etten Leur
HUIS met ingezwenkte halsgevel van gele baksteen met vernieuwde rollaag. Winkelpui en moderne ramen in de voorgevel, oudere ramen in de zijg..

Huis met gepleisterde topgevel

Lange Brugstraat 31
Etten Leur
Huis met gepleisterde topgevel; ingang omlijst door vlakke pilasters en een kroonlijst, in het bovenlicht roeden in een patroon van segmente..

Sint Petrus

Lange Brugstraat 30
Etten Leur
St.Petrus. Gewijd 1889, P.J. van Genk. Kruisbasiliek met twee torens in de voor Van Genk karakteristieke vroeg-gotische trant.

Herenhuis met geelgepleisterde lijstgevel

Lange Brugstraat 33
Etten Leur
Herenhuis met geelgepleisterde lijstgevel; ingang met kroonlijst op gecanneleerde pilasters. Dwars zadeldak tussen topgevels met vlechtingen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)