Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak in Etten Leur

Woonhuis

Korte Brugstraat 70
4871XT Etten Leur
Noord Brabant


Beschrijving van Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak

Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak. Vensters met stuc-versiering. Bouwjaar 1853. Karakteristiek Leurs patriciershuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15424
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak in Etten Leur

Boerderij van een in deze steek ongebruikelijk type

Korte Brugstraat 44
Etten Leur
Boerderij van een in deze steek ongebruikelijk type; het woonhuis met zijn middengang is dwars op de lengte-as van de stal gericht en zijn k..

De Korenmolen (molenromp)

Korte Brugstraat 96
Etten Leur
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1849 gebouwd als korenmolen. Bij de bouw van de h..

Huis met ingezwenkte halsgevel van gele baksteen met vernieuwde rollaag

Korte Brugstraat 12
Etten Leur
HUIS met ingezwenkte halsgevel van gele baksteen met vernieuwde rollaag. Winkelpui en moderne ramen in de voorgevel, oudere ramen in de zijg..

Woonhuis

Korte Brugstraat 10
Etten Leur
Inleiding WOONHUIS in ca. 1860 uit twee oudere huisjes ontstaan in opdracht van een uit Den Haag afkomstige admiraal die zich in Leur vesti..

Nogal verbouwd pand

Sander 54
Etten Leur
Nogal verbouwd pand; achtertopgevel en zuidgevel vrij recent; rieten dak; het dak is naar beide kopgevels afgewolfd. Ramen met kleine roeden..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak in Etten Leur