Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Paulushofje in Etten Leur

Gebouw

Markt 43
4875CC Etten Leur
Noord Brabant


Beschrijving van Sint Paulushofje

St. Paulushofje, ter huisvesting van oude vrouwen in 1681 gesticht door Justus de Nobelaer, ingevolge testamentaire beschikking van zijne echtgenote Beatrix van Heusden. Het ligt achter een muur met poortje, ter weerszijden waarvan stenen met het wapen de Nobelaer (1681) en een gedenkvers, en bestaat uit dertien, om een rechthoekig binnenplein gelegen huisjes, elk voorzien van een deur met bovenlicht, een kozijn met schuiframen waarin kleine witte roedenverdeling. In het midden een pomp: vernieuwde hardstenen pijler met Korintisch kapiteel op voetstuk, aan twee zijden smeedijzeren stoelen, XVIId Gerestaureerd in 1942 en 1962-'63. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15396
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Paulushofje vanuit de kerk.

Het Sint Paulushofje is een hofje in het centrum van Etten-Leur.

Het is in 1681 gesticht en bestaat uit dertien huisjes rond een pleintje met in het midden een pomp. De entree is een historische toegangspoort. Het hofje was oorspronkelijk bedoeld voor de huisvesting van arme vrouwen.

In een gedeelte van het Sint Paulushofje is nu het Streekmuseum Etten+Leur ondergebracht. De overige pandjes zijn nog steeds bewoond.

Toegangspoort

Externe linkMonumenten in de buurt van Sint Paulushofje in Etten Leur

Mooi dorpshuis met twee dwarse zadeldaken achter elkaar tussen zijtopgevels

Markt 41
Etten Leur
Mooi dorpshuis met twee dwarse zadeldaken achter elkaar tussen zijtopgevels (met vlechtingen in het metselwerk langs de top). Middeningang m..

Herenhuis onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel

Markt 35
Etten Leur
Herenhuis onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel; kroonlijst op voluutvormige consoles; zesdelige schuiframen. Vijf stoeppalen..

Heilig Hartbeeld

Markt 62
Etten Leur
Inleiding. H. HARTBEELD uit 1926 van de Bredase beeldhouwer K.A. Smout (het beeld is gesigneerd met Casmout), gegoten door de Düsseldpf. B..

Heilige Lambertus

Markt 60
Etten Leur
Inleiding. WOONHUIS met elementen van de Neo-Gotiek en de Neo-Renaissance. Het is gebouwd in 1885 door het kerkbestuur van de St. Lambertus..

Dwarshuis zonder verdieping onder hoog zadeldak, met pannen gedekt dat aan de korte zijden wordt afgesloten door puntgevels met vlechtingen

Markt 58
Etten Leur
Dwarshuis zonder verdieping onder hoog zadeldak, met pannen gedekt dat aan de korte zijden wordt afgesloten door puntgevels met vlechtingen...

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Paulushofje in Etten Leur

Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven