Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mooi dorpshuis met twee dwarse zadeldaken achter elkaar tussen zijtopgevels in Etten Leur

Woonhuis

Markt 41
4875CB Etten Leur
Noord Brabant


Beschrijving van Mooi dorpshuis met twee dwarse zadeldaken achter elkaar tussen zijtopgevels

Mooi dorpshuis met twee dwarse zadeldaken achter elkaar tussen zijtopgevels (met vlechtingen in het metselwerk langs de top). Middeningang met aan weerszijden twee vensters. Hardstenen deuromlijsting met omgekorniste kroonlijst op consoles in Lodewijk XVI stijl, authentieke deur met versieringen in dezelfde stijl. Hardstenen plint. Gevel thans geel gepleisterd vroeger schoon werk. T-ramen (kleine roeden of zesdelige ramen waren beter) in de zijgevels is de kleine roedenverdeling nog bewaard. Achtergebouw (onder zadeldak) met inrit; erop een windvaan met opengewerkt het jaartal 1751. Zes stoeppalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15395
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Mooi dorpshuis met twee dwarse zadeldaken achter elkaar tussen zijtopgevels in Etten Leur

Sint Paulushofje

Markt 43
Etten Leur
St. Paulushofje, ter huisvesting van oude vrouwen in 1681 gesticht door Justus de Nobelaer, ingevolge testamentaire beschikking van zijne ec..

Herenhuis onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel

Markt 35
Etten Leur
Herenhuis onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel; kroonlijst op voluutvormige consoles; zesdelige schuiframen. Vijf stoeppalen..

Heilig Hartbeeld

Markt 62
Etten Leur
Inleiding. H. HARTBEELD uit 1926 van de Bredase beeldhouwer K.A. Smout (het beeld is gesigneerd met Casmout), gegoten door de Düsseldpf. B..

Heilige Lambertus

Markt 60
Etten Leur
Inleiding. WOONHUIS met elementen van de Neo-Gotiek en de Neo-Renaissance. Het is gebouwd in 1885 door het kerkbestuur van de St. Lambertus..

Dwarshuis zonder verdieping onder hoog zadeldak, met pannen gedekt dat aan de korte zijden wordt afgesloten door puntgevels met vlechtingen

Markt 58
Etten Leur
Dwarshuis zonder verdieping onder hoog zadeldak, met pannen gedekt dat aan de korte zijden wordt afgesloten door puntgevels met vlechtingen...

Kaart & Routeplanner

Route naar Mooi dorpshuis met twee dwarse zadeldaken achter elkaar tussen zijtopgevels in Etten Leur

Foto's (2)