Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Zwaan in Etten Leur

Woonhuis

Markt 7
4875CB Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: kort na 1628


Beschrijving van De Zwaan

HUIS "de Zwaan". Kort na 1628 gebouwd voor Jan Dirven, notaris en substituutsecretaris, later secretaris van Etten. Het huis is overdekt met twee evenhoge zadeldaken loodrecht op elkaar, het langste evenwijdig aan de straat; zowel aan de voor- en achterkant als aan de zuidelijke zijkant, worden deze door trapgevels afgesloten. De onderpui is herhaaldelijk gewijzigd. De gevels zijn van gele baksteen opgetrokken. Boven in de trapgevel aan de straatzijde vensters met geprofileerde kanten van rode steen, korfbogige ontlastingsbogen met uitgekraagde deklijsten op kopjes en vlechtingen in de boogtrommels van rode baken en witte natuurstenen met diamantkoppen in zwart. Geprofileerde waterlijsten; met natuursteen afgedekte treden aan de trapgevel; nieuw aangebrachte kruiskozijnen; vijf krulankers. Toppilaster met natuurstenen voluten. Gerestaureerd in 1957. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15389
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Zwaan in Etten Leur

De Linden

Markt 9
Etten Leur
Huis "De Linden" (oorspronkelijk "de Winthont"). Met twee dwarse zadeldaken achter elkaar en daaraan beantwoordende zijtopgevels (vlechtinge..

Stadhuis

Markt 1
Etten Leur
RAADHUIS. Eenvoudige baksteenbouw in klassicistische geest, met hardstenen plint, door een fronton bekroonde middenrisaliet en geblokte hoek..

Vijf stoeppalen

Markt 11
Etten Leur
Vijf stoeppalen.

Huisje aan de voet van het koor der ned

Markt 4
Etten Leur
Huisje aan de voet van het koor der Ned. Herv. Kerk; enige jaren geleden van het oude materiaal vrijwel geheel herbouwd. Brede klokgevel met..

Vijf stoeppalen met staven

Markt 36
Etten Leur
Vijf stoeppalen met staven.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Zwaan in Etten Leur

Foto's (2)