Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis in Etten Leur

Gebouw

Markt 1
4875CB Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1776 (jaartal)


Beschrijving van Stadhuis

RAADHUIS. Eenvoudige baksteenbouw in klassicistische geest, met hardstenen plint, door een fronton bekroonde middenrisaliet en geblokte hoekpilasters. In het fronton het wapen der gemeente: in het fries van het hoofdgestel daaronder het jaartal MDCCLXXVI (1776). Mogelijk heeft Philip Willem Schonck (bouwmeester van de toren der Ned. Herv. Kerk te Etten, van het stadhuis van Breda, het Arsenaal van Willemstad) het ontwerp geleverd. Het gebouw wordt bekroond door twee van tentdakjes voorziene hoekschoorstenen en in het midden een houten dakruiter met koepeltje. De oorspronkelijke ramen zijn omstreeks 1830 vervangen door zesdelige schuiframen. Gerestaureerd in 1963. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15388
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadhuis in Etten Leur

Huisje aan de voet van het koor der ned

Markt 4
Etten Leur
Huisje aan de voet van het koor der Ned. Herv. Kerk; enige jaren geleden van het oude materiaal vrijwel geheel herbouwd. Brede klokgevel met..

De Zwaan

Markt 7
Etten Leur
HUIS "de Zwaan". Kort na 1628 gebouwd voor Jan Dirven, notaris en substituutsecretaris, later secretaris van Etten. Het huis is overdekt met..

Nederlands hervormde kerk

Markt 6
Etten Leur
Ned. Herv. Kerk. Het eerste vermeldt in 1261 als dochter der kerk van Gilze, gewijd aan de H.H. Lambertus en Catharina. In 1316 tot parochie..

Toren

Markt 6
Etten Leur
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Driehoekig uitgebouwde traptoren op de zuidwesthoek; de toren bestaat uit vier, door waterlijsten gescheiden, ge..

De Linden

Markt 9
Etten Leur
Huis "De Linden" (oorspronkelijk "de Winthont"). Met twee dwarse zadeldaken achter elkaar en daaraan beantwoordende zijtopgevels (vlechtinge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadhuis in Etten Leur