Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren van de R.K.Kerk van de H. Willibrordus in Esch

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 8
5296LV Esch (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: laatste helft 15e eeuw


Beschrijving van Toren van de R.K.Kerk van de H. Willibrordus

TOREN van de R.K.Kerk van de H. Willibrordus, gotisch bouwwerk uit de tweede helft van de 15e eeuw, uit baksteen opgetrokken en bestaande uit drie geledingen, waarvan de onderste vlakke wanden heeft en in de westgevel een ingang en een venster ingevat door een spitsboognis die in de tweede geleding doordringt; deze tweede heeft spaarnissen welke elk door gekoppelde rondbogen overtoogd worden; in de derde geleding galmgaten en een afsluitend boogfries; daarboven de ingesnoerde leienspits. In 1927-1928 gerestaureerd door architect J. van Groenendael. In de kerk twee oude grafzerken, een uit 1503 voor priester Ghiselbert van der Aa, een uit 1553 met ridderwapen, herbezigd in 1731. In de kerk een orgel uit 1790, afkomstig van de N.H.Kerk te Vught en in 1962 geplaatst. Klokkenstoel met klok van M. Fremy, 1716, diam. 96,1 cm. Mechanisch torenuurwerk, A. Veenhof, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15375
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toren van de R.K.Kerk van de H. Willibrordus in Esch

Heilig Hartbeeld

Pastorie/kerk Dorpsstraat (bij)
Esch (Gemeente Haaren)
Inleiding. In een plantsoen, gelegen bij de kerk en pastorie van het dorp, staat een HEILIG HARTBEELD, vervaardigd door L. Petit te Tilburg..

Pastorie

Dorpsstraat 10
Esch (Gemeente Haaren)
Inleiding. Naast de reeds beschermde Sint-Willibrorduskerk staat de PASTORIE uit 1890. Het gebouw heeft elementen van het Neo-Classicisme e..

Fundatie voor zes oude mannen

Haarenseweg 20
Esch (Gemeente Haaren)
Fundatie voor Zes Oude Mannen, gesticht 1491, herbouwd 1803. Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak; ramen met kleine roedenverdeling, de..

Breeacker

Gestelseweg 1
Esch (Gemeente Haaren)
Boerderij "De Breeacker". Boerderij uit de 18e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Vensters met 20-ruitsschuiframen en luiken. Int..

Voormalige proefboerderij annex varkensmesterij

Esschebaan 25
Boxtel
Inleiding. Ten noord-westen van de dorpskom van Boxtel is nabij de gemeentegrens met Esch een geheel vrijstaande, voormalige PROEFBOERDERIJ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toren van de R.K.Kerk van de H. Willibrordus in Esch

Foto's (6)