Oude kerk in Ermelo

Putterweg 16

Bouwjaar: 1200 (toren)

Beschrijving van Oude kerk

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige, laat-gotische dorpskerk met, ten opzichte van het schip, lager en smaller, driezijdig gesloten koor, dat overkluisd is met ribgewelven, die fraai gebeeldhouwde sluit- en kraagstenen hebben. De kerk bezit o.a. een doopvont en een wijwatervat, beide van zandsteen en in romaanse stijl, een gebeeldhouwde gotische Christuskop in de noord-oostmuur, een kansel (XVII ?), afkomstig uit Kaatsheuvel, en een aantal grafzerken (XVII), in het schip verborgen onder een houten vloer. De monumentale toren uit omstreeks 1200 is uit tufsteen opgetrokken en heeft een romaanse versiering met boogfriezen, gekoppelde nissen en galmgaten met deelzuiltjes. Forse, ingesnoerde naaldspits. Eenklaviers orgel, in 1816 gemaakt door G.T. Batz voor de Kleine Kerk te Brielle. In 1973 overgeplaatst naar Ermelo. Een kabinetorgel, in 1855 gemaakt door J.F. Indermauer. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van J. en W. Hoerken, 1459, diam. 131 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)