Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude kerk in Ermelo

Kerkelijk Gebouw

Putterweg 16
3851GD Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1200 (toren)


Beschrijving van Oude kerk

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige, laat-gotische dorpskerk met, ten opzichte van het schip, lager en smaller, driezijdig gesloten koor, dat overkluisd is met ribgewelven, die fraai gebeeldhouwde sluit- en kraagstenen hebben. De kerk bezit o.a. een doopvont en een wijwatervat, beide van zandsteen en in romaanse stijl, een gebeeldhouwde gotische Christuskop in de noord-oostmuur, een kansel (XVII ?), afkomstig uit Kaatsheuvel, en een aantal grafzerken (XVII), in het schip verborgen onder een houten vloer. De monumentale toren uit omstreeks 1200 is uit tufsteen opgetrokken en heeft een romaanse versiering met boogfriezen, gekoppelde nissen en galmgaten met deelzuiltjes. Forse, ingesnoerde naaldspits. Eenklaviers orgel, in 1816 gemaakt door G.T. Batz voor de Kleine Kerk te Brielle. In 1973 overgeplaatst naar Ermelo. Een kabinetorgel, in 1855 gemaakt door J.F. Indermauer. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van J. en W. Hoerken, 1459, diam. 131 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15365
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude kerk in Ermelo

De Koe

Molenaarsplein 26
Ermelo
Korenmolen "De Koe". Uit 1668 daterende, achtkante stellingmolen op gemetselde onderbouw, afkomstig uit Noord-Holland en gerestaureerd in 19..

De Hooge Riet: ketelhuis

Veldwijk 60
Ermelo
Omschrijving onderdeel D Achter het hoofgebouw bevindt zich onder meer nog een KETELHUIS. Het platgedekte ketelhuis heeft een rechthoekig..

De Hooge Riet: hoofdgebouw

Veldwijk 40
Ermelo
Omschrijving onderdeel A Het zeer sterk horizontaal werkende, voor het grootste gedeelte enkellaagse HOOFDGEBOUW van het SANATORIUM is geh..

De Hooge Riet: tuinaanleg met vijver, brug en hekwerk

Veldwijk 40
Ermelo
Omschrijving onderdeel B De TUINAANLEG heeft vermoedelijk integraal deel uit gemaakt van het ontwerp. De tuin bevindt zich voor het belang..

Lucaskerk

Veldwijk 43
Ermelo
Inleiding In 1889 ontworpen KERKGEBOUW (Lucaskerk). De kerk is gebouwd op het terrein van het voormalige landgoed Veldwijk, dat in 1884 doo..

Kaart & Routeplanner