Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren van de NH Kerk in Vaassen

Kerkelijk Gebouw

Marktplein 7
8171CJ Vaassen (gemeente Epe)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1500

(1 recensie)

Beschrijving van Toren van de NH Kerk

Toren der Ned. Herv. Kerk. In oorsprong laat-gotisch, bakstenen bouwwerk (ca. 1500), gewijzigd in 1862. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 1451, diam. 90 cm. en een van G. van Wou, 1501, diam. 128 cm. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15362
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Toren van de NH Kerk
5
Recensie door: ()
De huidige Dorpskerk van Vaassen is weer mooi geworden. Er is veel geïnvesteerd door de plaatselijke Hervormde gemeente en dat is aan de kerk te zien. Een mooie buitenkant, een mooi orgel waarvan een bekend organist onlangs zei dat het een van de onbekende parels in orgelland is. De plannen voor het opknappen van het interieur kunnen op korte termijn worden gestart. Ten aanzien van de financiering is er nog wel een behoorlijk groot bedrag nodig om e.e.a. te realiseren.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorpskerk van Vaassen
De dorpskerk van Vaassen
De dorpskerk van Vaassen
Plaats Vaassen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Dorpskerk van Vaassen heeft een toren die stamt uit de 15e eeuw. Het schip dateert van 1853.

Historie van de Dorpskerk

De kerk staat op de plek waar vanaf ongeveer het jaar 800 steeds een kerk heeft gestaan. Deze eerste kerk werd door Brunhold of Brunhilde aan het Duitse klooster Lorsch (Lauresham) geschonken. De Dorpskerk was in eerste instantie gewijd aan de heilige Ursula.

De Reformatie van de Vaassense kerk liet door verschillende omstandigheden lang op zich wachten. Pas in het jaar 1610 werd de eerste protestantse voorganger benoemd. Dit werd mede veroorzaakt doordat de heren van het Vaassense kasteel de Cannenburch rooms-katholiek bleven en bescherming boden aan de rondtrekkende geestelijken.

De dorpskerk van Vaassen in de steigers

Restauratie

Exterieur

De Dorpskerk is gedurende de jaren een aantal malen uitgebreid, maar vanwege de slechte staat van haar schip is het schip van de kerk in 1852 afgebroken en opnieuw gebouwd.

Het exterieur van de kerk is sindsdien niet meer ingrijpend gewijzigd. Wel is in 1934 nog een consistoriekamer bij de toren gebouwd en is in 1978 de toren ingrijpend gerestaureerd.

In 2007 is vanwege gebreken met de dakconstructie begonnen met een restauratie van de kerk. Door de gebreken wijken de muren van het schip naar buiten, wat op de langere termijn (meer) scheuren in de muur zal opleveren. De dakconstructie wordt nu zodanig aangepast dat er geen zijdelingse druk meer op de muren zal worden uitgeoefend. Daarvoor worden extra trekstangen in de kerk aangebracht en worden andere dakpannen op het dak gelegd.

Daarnaast zullen de voegen van het metselwerk, het schilderwerk, het stucwerk en de afvoer van regen worden aangepast, waardoor de kerk na de restauratie weer in goede staat zal zijn.

Interieur

Het interieur werd in 1962 ingrijpend gewijzigd omdat de staat van het interieur slecht was en de kerk, door de nog in de kerk aanwezige grafkelders, erg stonk.

Er zijn nieuwe plannen voor het aanpassen van het interieur, maar deze zijn opgeschort vanwege de meer urgente problemen met de dakconstructie.

Orgel

Het front van het kerkorgel van Vaassen

Het orgel van de Dorpskerk stamt uit 1821. Het werd gebouwd door Jacobus Armbrost uit het Twentse Haaksbergen. In eerste instantie slechts gedeeltelijk, maar na enkele jaren was er voldoende geld bij elkaar om het orgel volledig op te leveren.

Na de nieuwbouw van het schip is het orgel verder uitgebreid met twee torens aan weerszijden en een aantal beelden boven op het orgel. Het oorspronkelijk mechanische orgel is een aantal malen ingrijpend gewijzigd:

  • In 1925 werd het door de Utrechtse orgelbouwer Sanders pneumatisch gemaakt.
  • In 1964 maakte de Apeldoornse orgelbouwer Bernard Koch het orgel elektropneumatisch.
  • In 2002 werd door de Zeeuwse orgelbouwer René Nijsse feitelijk een nieuw mechanisch orgel in de oude orgelkas gebouwd, waarbij gebruik werd gemaakt van een deel van het oude pijpwerk.

Luidklokken

De toren van de Dorpskerk bevat drie luidklokken. De oudste twee luidklokken stammen uit 1451 en 1501. De derde luidklok is in 2004 door de nabestaanden van de plaatselijke organist Heymen van 't Einde aan de kerk geschonken.


Monumenten in de buurt van Toren van de NH Kerk in Vaassen

Gebouw voor Christelijke Belangen

Kosterstraat 20
Vaassen (Gemeente Epe)
Inleiding 'Gebouw voor Christelijke Belangen', GEMEENSCHAPSZAAL met BEHEERDERSWONING aan de Kosterstraat in het centrum van het dorp Vaass..

kasteel buitenplaats

Maarten van Rossumplein 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Onderdeel 1 Omschrijving KASTEEL CANNENBURCH, in oorsprong 14de-eeuws, midden 16de eeuw opnieuw opgetrokken met gebruikmaking van bestaan..

Cannenburch

Maarten van Rossumplein 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Onderdeel 2 Omschrijving PARKAANLEG op basis van een min of meer rechthoekige geometrische aanleg uit de 18de eeuw als opvolger van een 17..

kasteel buitenplaats

Maarten van Rossumplein 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Onderdeel 3A Inleiding Bouwhuizen, 1742 (west) en 1752 (oost); twee vrijwel identieke bakstenen gebouwen op rechthoekige plattegrond ter w..

kasteel buitenplaats

Maarten van Rossumplein 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Onderdeel 3B Inleiding Bouwhuizen, 1742 (west) en 1752 (oost); twee vrijwel identieke bakstenen gebouwen op rechthoekige plattegrond ter w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toren van de NH Kerk in Vaassen

Foto's (2)