Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kopermolen in Epe

Molen

Kopermolenweg 5
8161RM Epe
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1750 1750 ca. 1750


Beschrijving van De Kopermolen

In een fraaie, landschappelijke omgeving gesitueerde watermolen in de huidige vorm plm 1750. Langwerpig, bakstenen molenhuis, waarvan de zolderverdieping in hout is opgetrokken en een hoog schilddak, met pannen gedekt, draagt. Het molenrad, aan de beek, is nog aanwezig. In de oostelijke gevel een getoogde poort met natuurstenen hoekblokken. Vensters met houten kozijnen en negenruitsschuiframen. Het oude gangwerk is intact. Tegenover het molenhuis een bakstenen schuur met pannen dak en getoogde inrijpoort, waarnaast in ijzeren cijfers op de muur het jaartal 1837. Aan de overzijde van de stuwbeek bij de molen een schuur van gepotdekselde houten delen en met pannen dak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15330
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Kopermolen
Zuuk Kopermolen 8608.JPG
Basisgegevens
Plaats Zuuk
Waterloop Klaarbeek
Bouwjaar 18e eeuw
Rad bovenslag
Functie kopermolen
Externe link(s)
Molendatabase
Portaal:  Molens

De Kopermolen is een watermolen die gebruikmaakt van het water van de Klaarbeek en gelegen is in de buurtschap Zuuk bij Epe. Verderop aan de beek ligt De Zuukermolen.

Geschiedenis

Deze molen dateert vermoedelijk uit de 18e eeuw en was tot in de 19e eeuw bekend als de "Rosendaelse molen". De benaming van de molen is gerelateerd aan de eigenaren uit de 18e eeuw die toen het kasteel Rosendael bij Arnhem bezaten.

In 1706 werden de molen, grond, en het water voor de tijd van 30 jaar verpacht aan de papiermaker Wolbert Adriaens Hafkamp, die er een papiermakerij vestigde en er nog een papiermolen bijbouwde. Na vererving werd de molen in 1726 voor f 4100,- door de erfgenamen aan de pachter verkocht (binnen de pachtperiode).

In 1745 was er al begonnen met het inrichten van de papiermolens als kopermolen, waarvoor een grote en diepe wijer (molenvijver) gegraven werd. In het koperbedrijf van eigenaar Haack werden koperen platen vervaardigd. Deze werden gebruikt voor het beslaan van scheepsrompen en voor muntplaatjes waarvan duiten werden geslagen.

Op 17 april 1809 verkocht Haacks zoon Jan Baptist namens de andere familieleden de kopermolen aan Jacob Thoen (= 't Hoen) uit Amsterdam, die doorging met de koperproductie. In 1855 werd de koperproductie gestaakt en verkocht de familie 't Hoen de molen. Drie jaar later werd de molen gekocht door A. Heering die er opnieuw een papiermakerij in vestigde. In 1891 liet hij er graan malen. Sindsdien is de familie Heering eigenaar gebleven.

In 1975 werden het gebouw, het rad en de watergoot gerestaureerd.


Monumenten in de buurt van De Kopermolen in Epe

Hagedoornsplaats

Ledderweg 11
Epe
Hagedoornsplaats. Goed bewaarde boerderij, blijkens jaartalankers in de voorgevel uit 1715, gelegen in gave, landelijke omgeving. Hoog strod..

't Witteveen

Eperweg 27
Epe
"'t Witteveen". Boerderij met gaaf bewaard, dwars woonhuis (XIXa). In het hoge dak twee dakkapellen met frontons. Vensters, waarin ramen met..

Goed bewaarde boerderij in gave landschappelijke omgeving. Strodak, vensters met luiken en negenruitsschuiframen in de voorgevel

Laarstraat 24
Emst (Gemeente Epe)
Goed bewaarde boerderij in gave landschappelijke omgeving (XIX A). Strodak, vensters met luiken en negenruitsschuiframen in de voorgevel.

Eper Gemeente Woning

Stationsstraat 23
Epe
Inleiding Eper Gemeente Woning', GEMEENSCHAPSHUIS van de hervormde gemeente in Epe, gebouwd in 1912 naar ontwerp van de architect M.A. VAN ..

Goed bewaarde boerderij met gepleisterde gevels, waarin aan de voorzijde vensters met luiken en zesruits-schuiframen. Rieten dak

Burgweg 1
Epe
Uit 1740 daterende, goed bewaarde boerderij met gepleisterde gevels, waarin aan de voorzijde vensters met luiken en zesruits-schuiframen. Ri..

Kaart & Routeplanner