Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote Kerk in Enschede

Kerkelijk Gebouw

Oude Markt 31
7511GB Enschede
Overijssel

Bouwjaar: Rond 1200


Beschrijving van Grote Kerk

NED. HERV. KERK. Ontstaan uit een eenbeukige romaanse kerk van rond 1200, waarvan de noordmuur nog grotendeels over is. In 1480 zuid- en oostwaarts vergroot tot tweebeukige hallenkerk met driezijdig gesloten koor. In 1842 is de kerk verbouwd tot een zaalruimte door het uitbreken van zuilen, bogen en gewelven en het samentrekken van de beide koorsluitingen. Bij herstelling na de brand van 1862 zijn de smalle spitsboogvensters vervangen door brede rondboogvensters. Het geheel is in zandsteen opgetrokken. Opgravingen in 1928. In 1892 door de firma Van Dam te Leeuwarden vervaardigd orgel van 39 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Positief, Bovenwerk en Pedaal (in 1953 werd door orgelmaker Flentrop een vijftal registers vervangen en werd de mechaniek voor een deel vernieuwd). Dit orgel mag worden beschouwd als het laatste grote instrument dat door de firma Van Dam (1785 tot circa 1900) op klassieke wijze is vervaardigd. Het instrument is gevat in een houten kas voorzien van een 19e eeuwse gesneden ornamentatie met klassieke motieven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15307
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote Kerk
Vooraanzicht
Vooraanzicht
Plaats Enschede
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  15307
Afbeeldingen
De verticale stenen zonnewijzer
De verticale stenen zonnewijzer
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote Kerk is een kerkgebouw op de Oude Markt in Enschede. De oorspronkelijke kerk dateert uit de Middeleeuwen, maar onderging in de 19de eeuw grondige wijzigingen.

De noordmuur, het oudste gedeelte, dateert van omstreeks 1200 en is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen, net als alle muren en vloeren. De onderste vier geledingen van de toren dateren uit de 13de eeuw. In 1480 is de kerk uitgebreid in zuidelijke en oostelijke richting, zodat een tweeschepige hallenkerk ontstond met twee koren, elk met een driezijdige sluiting. Uit dezelfde periode dateert de bovenste torengeleding.

In 1842 is de kerk verbouwd tot een zaalruimte door de kolommenrij tussen de beide schepen te slopen en de twee koren samen te voegen. De beide zadeldaken van de twee voormalige schepen werden toen vervangen door een hoog zadeldak dat de hele kerk overdekte. Na de stadsbrand van 1862 is het gebouw hersteld en zijn de spitsboogvensters vervangen door rondboogvensters. Er werden nieuwe gebrandschilderde ramen in geplaatst gemaakt door Herman Veldhuis.

In 2007 vond er een restauratie[1] plaats.

Het kerkgebouw is sinds maart 1995 onderdeel van (sinds 2009 de) Stadsschouwburg Enschede,[2] waar sindsdien een deel van de concerten uit het programma uitgevoerd wordt. De kerk is ook nog steeds een trouwlocatie. Daarnaast wordt zij gebruikt voor uiteenlopende evenementen in de stad en als expositieruimte.

Orgel

Orgel uit 1892.

Het orgel is in 1892 door de firma Familie Van Dam in Leeuwarden gebouwd. Het was het grootste orgel van die orgelbouwer.[3] Het heeft 39 registers, die verdeeld zijn over Hoofdwerk, Rugpositief, Bovenwerk en Pedaal. In 1953 heeft orgelmaker Flentrop de mechaniek gedeeltelijk vernieuwd en vijf registers vervangen. Op 9 april 1997 werd het orgel na een volgende restauratie door dezelfde orgelbouwer weer in gebruik genomen.[3]

Zonnewijzer

Aan de buitenkant van de zuidmuur is een verticale zonnewijzer (met tijdsvereffeningslus) ingemetseld. Deze is in 1836 ontworpen door Coenraad ter Kuile.[4] Op de stenen plaat (uit 1918) onder de zonnewijzer staat een tekst met daarin de Romeinse cijfers 'MCMVWIII' verwerkt.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Grote Kerk in Enschede

Toren Grote Kerk

Oude Markt 31
Enschede
TOREN der Ned. Herv. Kerk. Tegen het midden van de 13e eeuw werd de zware laat-romaanse zandstenen toren aan de kerk toegevoegd. In 1480, bi..

Sint-Jacobuskerk

Oude Markt 1
Enschede
Inleiding In 1931 kregen de architecten H.W. Valk en J.M. Sluymer de opdracht een R.K. KERK (St. Jacobus de Meerdere) te ontwerpen. Op de l..

Janninkshuis

Langestraat 41
Enschede
"Het Janninkshuis". PAND met vijf traveeën brede zandstenen gevel en met balkon op twee korintische zuilen. Schilddak met hoekschoorsteen e..

Koetshuis annex woonhuis

Walstraat 10
Enschede
Inleiding KOETSHUIS ANNEX WOONHUIS uit 1889 met een zeer rijk gedecoreerde voorgevel in neo-renaissancestijl. Het bestaande pand werd in op..

Stadhuis van Enschede

Langestraat 24
Enschede
Inleiding Het STADHUIS van Enschede is gebouwd naar ontwerp van ir G. Friedhoff in de periode 1930-33. Op de locatie hebben zeker sinds de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grote Kerk in Enschede