Fabriekscomplex Jannink in Enschede

Nijverheid Industrie

Haaksbergerstraat 147
7513EL Enschede

Beschrijving van Fabriekscomplex Jannink

In 1900, naar Engels voorbeeld, ten behoeve van de textielindustrie ontstaan fabriekscomplex. Het gebouw, dat een vrijwel rechthoekige plattegrond heeft waarvan een der zijden enigszins is verlengd, omvatte oorspronkelijk twee bouwlagen met toren en bood plaats aan de stoomspinnerij. Al vrij spoedig werd de linkervleugel met een bijpassende bouwlaag verhoogd. De betonnen halve verdieping rechts van de toren is niet oorspronkelijk. Het gebouw is opgetrokken in een eclectiserende stijl. Van het donkere steen opgetrokken complex vertonen de bovenste twee bouwlagen en de bekroning van de toren de duidelijkst eclectiserende motieven. Voor het overige vertoont het gebouw een regelmatige indeling in traveeën van steeds drie of twee vensters met ijzeren roedeverdeling; de traveeen worden van elkaar gescheiden door een even uitspringende bakstenen lijst; waarop aangebracht een bakstenen 'pilaster', die ten halve hoogte steunt op een bakstenen uitkraging. De vleugel rechts van de toren is uitgevoerd met een lijst siermetselwerk ter begrenzing van de tweede bouwlaag. Hoekpilaster en kleinere pilasters zijn hier voorzien van een eenvoudige geschulpte bekroning in hardsteen. De meeste aandacht is gegeven aan de torenpartij: de twee gepaneelde houten ingangsdeuren aan de Haaksbergerstraat zijn voorzien van bovenlicht en worden bekroond door een eenvoudige houten hoofdgestel, dat rust op twee houten consoles. De tweede bouwlaag vertoont de detaillering van de rechtervleugel de derde en de vierde laag zijn uitgerust met ijzeren vensters en een beige geschilderde gelede natuurstenen omlijsting met sluitsteen in, met siermetselwerk afgezet, iets verzonken veld. De vier zijden worden bekroond door met zorg gedetailleerde geveltoppen, die zijn voorzien van een eenvoudig roosvenster in eveneens beide geschilderde en gelegde natuurstenen omlijsting; op de toppen een natuurstenen pinakel. De toren wordt gedekt door een met leien belegd afgeknot schilddak, dat is afgezet door een rijk bewerkte gietijzeren balustrade. De beide zijgevels zijn voorzien van een vlakke bedekking. In de rechtervleugel bevinden zich een stichtingssteen met het opschrift 'E. Jannink Gz. 1900' en een steen ter nagedachtenis aan H.E. Jannink met een portret van de gefusilleerde en het opschrift 'Hendrik Engbert Jannink, Geboren 6 juli 1904 te Enschede. Gefusilleerd 5 sept. 1944 te Vucht'. Aan de achterzijde het machinehuis met schoorsteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)