Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berenbroek: boerderij in Enschede

Boerderij

Berenbroeksweg 38
7542PK Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1771 / 1797


Beschrijving van Berenbroek: boerderij

BOERDERIJ. De aan moderne eisen van confort aangepaste boerderij met middenlangsdeel en, te rechterzijde, een bovenkamer, is opgetrokken uit baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen en wordt gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak tussen met hout beschoten puntgevels, waarlangs windveren met stiepelteken; houten waterlijst op de overgang van houtbeschot naar muurwerk. De voorgevel is uitgerust met een opgeklampte strokendeur met 16-ruits bovenlicht, gevat in aardig geprofileerde houten omlijsting met verkropt kroonlijstje, terzijde waarvan respectievelijk een 16-ruits raam met opgeklampte halve luiken, en twee schuiframen met vast kalf (20-ruits beneden- en bovenlicht) met halve luiken; 1/2-steens rollaagjes; hardstenen vensterbanken. Links van de deuromlijsting eenvoudige gevelsteen met het opschrift "HENDRIK BERENBROK GESKEN HEVTINK EL 1771". De detaillering van de zijgevels en van de achtergevel, met onder meer halfrond gesloten "verglaasde" niendeuren, is als gevolg van een aanpassing aan niet-agrarisch gebruik, ten dele niet meer oorspronkelijk. Boven de baanderdeuren sluitsteen met opschrift "DIE:OP:GODT:BETROUT HEEFT:WEL:GEBOUT GBB 1797" en jaartalankers 1797. De aangebouwde bovenkamer is eveneens opgetrokken uit baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen en wordt ook gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak met houtbeschoten puntgevel, waarlangs windveren; staafankers. In de voorgevel opgeklampte strokendeur met 16-ruits bovenlicht, gevat in eenvoudige houten omlijsting, terzijde waarvan een, respectievelijk twee schuiframen met vast kalf (20-ruits beneden- en bovenlicht) en opgeklampte halve luiken; 1/2-steens rollaagjes; hardstenen vensterbanken; in de kopgevel twee dito ramen met beganegronds 16-ruits beneden- en bovenlicht en opgeklampte luiken, en in de top twee 9-ruits raampjes met opgeklampte halve luikjes; rollaag, respectievelijk 1 1/2-steens hanekam; staafankers. In de achtergevel opgeklampte strokendeur, terzijde waarvan twee 9-ruits ramen met opgeklampte halve luiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15286
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Berenbroek: boerderij in Enschede

Berenbroek: schuur

Berenbroeksweg 38
Enschede
SCHUUR. Op het ten dele met veldkeitjes bestrate erf staat een grote eind-19e-eeuws aandoende schuur met een in aanleg vermoedelijk nog laa..

Berenbroek: theehuisje

Berenbroeksweg 38
Enschede
THEEHUISJE. Terzijde van het hoofdgebouw staat een vermoedelijk in het eerste kwart van de 20e eeuw opgetrokken met stammetjes bekleed en d..

Erve het Smalenbroek

Smalenbroeksweg 15
Enschede
Bijzonder mooi op het bosrijke landgoed het Smalenbroek gelegen, in zijn huidige vorm overwegend 18e-eeuws (jaartalsteen 1762) en later (XIX..

Stroink

Stroinksweg 88 (bij)
Enschede
"Het Stroink". Fraai boerderij-complex, bestaande uit een boerderij, waarvan het woongedeelte deels typisch 19e eeuws, deels gemoderniseerd ..

Groot Brunink

Bruninkslaan 24
Enschede
"Groot Brunink". Imposant Twents boerderijcomplex, gelegen in een zeer fraaie omgeving. De boerderij zelf, de bovenkamer en het losstaande w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)