Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand onder schilddak in Enkhuizen

Woonhuis

Zuiderkerksteeg 6
1601HJ Enkhuizen
Noord Holland


Beschrijving van Pand onder schilddak

In oorsprong 17e eeuws pand onder schilddak; rechts dubbele inrijdeuren; links vensters met tussendorpel; langs zijgevels goot op klossen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15261
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Pand onder schilddak in Enkhuizen

Zuiderkerk

Zuiderkerksteeg 3
Enkhuizen
Zuiderkerk. Tweebeukige hallenkerk met aanbouwen: H.Kruiskapel noordzijde; portaal zuidzijde. Noordzijde: hek met pilasters en opzetstukken...

Zuiderkerk, toren

Zuiderkerksteeg 3
Enkhuizen
Zuiderkerkstoren. Bakstenen toren met houten lantaren. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Geert van Wou, 1509, diam. 154,6 cm..

gebouw

Zuiderkerksteeg 10
Enkhuizen
In de onmiddellijke nabijheid van de Zuiderkerk gelegen pandje onder zadeldak, tegen bakstenen topgevel met toppilasters en twee treden halv..

Laag pand onder dwarsdak

Zuider Havendijk 2
Enkhuizen
Laag pand onder dwarsdak.

Pandje met toppilaster

Zuider Havendijk 4
Enkhuizen
Pandje met toppilaster, XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand onder schilddak in Enkhuizen

Foto's (2)