Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Gebouw

Wierdijk 13
1601LA Enkhuizen
Noord Holland


Beschrijving van Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum. Het Zuiderzeemuseum is gevestigd in de voormalige pakhuizen van de Oost-Indische Compagnie en een aantal belendende panden. A.Oost-Indische pakhuizen of Peperhuis; diepe pakhuizen onder zadeldak tussen tweeling-trapgevels aan de Wierdijk en trapeziumvormig samengetrokken tweelingpuntgevels aan de Kade, onderbroken door een binnenplaats. In de Wierdijkgevels fries met vijf gevelstenen, waaronder jaartalstenen 1625, en grote gevelsteen met voorstelling van schepen en opschrift: de cost gaet voor de baet uit; in de bogen koppen. Op de toppen van de trapgevels eind 17e eeuwse siervazen. In de achtergevel gekoppelde hijsluiken, wapensteen en laat-17e eeuwse siervazen. Inwendig houtconstructie. In de zijgevel een aantal gevelstenen. B. Naast het Peperhuis nieuw gebouwde poort. C.Lage vleugel aan de Wierdijk onder lang dwarsdak; gevel doorregen met banden; fries met zes gevelstenen. D. Hogere vleugel onder zadeldak tegen herstelde geveltop. In de onderbouw natuurstenen banden en lijstkapitelen boven in de vensterdammen. E. Vleugel aan de Kade onder lang zadeldak evenwijdig aan de straat. Aan de binnenhofzijde is hier een natuurstenen poortje opgesteld, afkomstig van de Pakhuizen en gedateerd 1625. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15235
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Staverse Poortje

Wierdijk
Enkhuizen
Staverse Poortje in de zeedijk. Omlijsting van het hek waarmede men op het buitendijkse grasland komt; in 1833 herbouwd uit 17e eeuwse onder..

Groot woonhuis met trapgevel met natuurstenen banden en blokken

Wierdijk 18
Enkhuizen
Groot woonhuis met trapgevel met natuurstenen banden en blokken, 1620. Achtergevel trapvormig. Later tot pakhuis verbouwd. Inwendig korbeels..

Gecombineerd woon- en pakhuis met puntgevel met schouderstukken

Wierdijk 19
Enkhuizen
Gecombineerd woon- en pakhuis met puntgevel met schouderstukken, XVIIa. Pui XVIII drielichtkozijnen; deuromlijsting XVIII. Achtergevel trapv..

Klapbrug

Klapbrug bij O.I. Pakhuizen
Enkhuizen
Klapbrug bij O.I.Pakhuizen.

gebouw

Wierdijk 22
Enkhuizen
Z.g.Erwtenkamer, voormalig pakhuis tot woning verbouwd. Breed pand onder dwarsdak tussen puntgevels. In onderbouw spaarvelden. XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Foto's (23)

Alle 23 foto's weergeven