Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muntgebouw in Enkhuizen

Woonhuis

Westerstraat 125
1601AE Enkhuizen
Noord Holland


Beschrijving van Muntgebouw

Muntgebouw. Pand onder zadeldak tegen hoge topgevel met in- en uitgezwenkte contour. Boven de gewijzigde pui waarin een 18e eeuwse deuromlijsting staat, is de gehele gevel doorregen met enigszins uitspringende banden van natuursteen. Boven de vensters blokken, gebeeldhouwde sluitsteen en boogvullingen. Twee grote wapenstenen. In het fries twee cartouche-stenen met jaartal 1612 en twee leeuwenkoppen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15151
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Westfriese Munt
Pand van de voormalige Westfriese Munt
Pand van de voormalige Westfriese Munt
Locatie Westerstraat 125, Enkhuizen
Coördinaten 52° 42′ NB, 5° 17′ OL
Oorspr. functie Kerkelijke instelling
Huidig gebruik Winkel
Bouw gereed 1611
Bouwstijl Renaissance
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 15151
Detailkaart
Westfriese Munt
Westfriese Munt
Lijst van rijksmonumenten in Enkhuizen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Westfriese Munt in de Nederlandse stad Enkhuizen is het enige resterende gebouw van de gelijknamige instelling. Het huidige pand is in 1611 gebouwd in de stijl van de Hollandse renaissance. Het staat op de plek waar al voor 1600 een pand met meerdere functies stond. Sinds 1467 droeg het oude complex de naam Patershof. Het pand is op 22 februari 1966 ingeschreven in het rijksmonumentregister.

Geschiedenis

De panden van de Westfriese Munt dienden eerst nog als kerkelijke instelling, vandaar ook de oude naam Patershof. Na de reformatie kwamen er andere instellingen in de gebouwen. Het complex kreeg na het bezoek van Willem I de naam Prinsenhof. Een deel van het complex werd bestemd voor de Westfriese Munt.[1] De Munt werd op 8 augustus 1586 opgericht naar aanleiding van het afzweren van Filips II als graaf van Holland. Een deel van het complex werd ingericht als vergaderruimte van de Heren van de Admiraliteit en eveneens van de Raden van de Admiraliteit.

De West-Friese steden Enkhuizen, Hoorn en Medemblik besloten zelf munten te gaan slaan bij een gezamenlijke munt. Ook vanwege de voortdurende oorlog in de rest van de Nederlanden was het verkrijgen van guldens uit de officiële munt in Dordrecht erg moeilijk. Vanaf 1609 rouleerde de vestigingsplaats: de munt was voor een periode van zes jaar afwisselend in een van de drie steden gevestigd.[2]

Na opheffing van de raden werden de gebouwen verbouwd en kregen allen verschillende functies. Een van de gebouwen werd verbouwd tot woning. Een ander deel van het gebouw werd ingericht als bioscoop, eveneens genaamd Westfriese Munt, of Muntbioscoop. Hier kwam later een winkelpand. Ook is een deel in gebruik geweest als hotel.

Gevel

Het huidige pand is in 1611 gebouwd, dit is ook in twee gevelstenen aangegeven die in de fries geplaatst zijn. Naast de stenen zijn ook twee leeuwenkoppen geplaatst. De pui is in de 18e-eeuw gewijzigd. Andere gevelstenen, boven de fries, tonen het wapen van West-Friesland en het wapen van Enkhuizen. Ook prins Maurits is in steen gehouwen[1], zijn beeltenis staat boven het middelste raam.


Monumenten in de buurt van Muntgebouw in Enkhuizen

gebouw

Westerstraat 127
Enkhuizen
Achter de gemoderniseerde Nutsspaarbank (Westerstraat 127) uitgebouwde rechthoekige zaal met fors gedetailleerde gepleisterde achtergevel, d..

Nederlands Hervormde Gomarus- of Westerkerk

Westerstraat 138
Enkhuizen
Westerkerk. Driebeukige hallenkerk met aanbouwen, t.w.: doopkapel aan zuidwesthoek, portaal en librije zuidgevel, portaal noordzijde, portaa..

Pand met brede gevel met hoekpilasters en middenrisaliet met snijwerk aan middenvenster en dakkapel

Westerstraat 121
Enkhuizen
Pand met brede gevel met hoekpilasters en middenrisaliet met snijwerk aan middenvenster en dakkapel, XVIII. Pui XIXd.

Pand met bakstenen halsgevel met kuifstuk; omlijste deur

Bagijnestraat 3
Enkhuizen
Pand met bakstenen halsgevel met kuifstuk, midden XVIII; omlijste deur.

Pand met trapgeveltje van het vroege enkhuizer type

Westerstraat 136
Enkhuizen
Pand met trapgeveltje van het vroege Enkhuizer type. Terzijde van het venster op de zolderverdieping getoogde openingen; naast het vlieringl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muntgebouw in Enkhuizen

Foto's (2)