Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School' in Amsterdam

Gebouw

Burgemeester Tellegenstraat 130
1073KG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1918-1923
Architect: Michel de Klerk en Piet Kramer


Beschrijving van 'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School'

Door M.de Klerk en P.Kramer 1918-1923 gebouwd complex, dat het pendant vormt van het blok Therese Schwarzeplein-Therese Schwarzestraat. Willem Pastoorstraat-Burg.Tellegenstraat-Pieter Lodewijk Takstraat. Voorbeeld van de "Amsterdamsche School" in stijl in haar meest levendige irrationele fase, gekenmerkt door zuiver decoratieve golvingen en sprongen in de muurvlakken, onconstructieve dakvormen en een geheel aan het uitwendige effect ondergeschikte inwendige indeling; de vensters zijn van een karakteristieke horizontale roedenverdeling voorzien. Zeer bewogen wanden, die door hun hellende sprongen, borstweringvormen, gepleisterde verbindingsstukken tussen venstergroepen en de op en neer gaande grens tussen rood en geel baksteenwerk een golfbeweging suggereren. (P.L.Takstr.7-25,Burg. Tellegenstr.44-54) wisselen af met rustige (Burg.Tellegenstr. 60/Talmastr.2-12,H.Ronnerstr. 2-12 en 18-20 en H.Ronnerplein 2-12) of door zware trapeziumvormige topgevels gelede partijen (H.Ronnerplein 18-32).) Hoekblokken zijn speciaal geaccentueerd; door zware dekpartijen P.L.Takstr.27-31, door hoogopgaande burchtachtige vormen P.L.Takstr.1-5/Burg.Tellegenstr.38-42 (met zeer bijzondere terugwijkend opeengestapelde cilinders) H.Ronnerstr.14-16 (met zigzaggende uitkragingen in het metselwerk) en Talmastr.hoek Burg. Tellegenstr. en Burg.Tellegenstr.hoek H.Ronnerstr., door een ronde "toren" met scheepsboegachtige vensters Burg.Tellegenstr. 56-58 en door een villa-achtig schijndak tegen de gevel H.Ronnerplein 15-16. Op de hoek van H.Ronnerstr. en H.Ronnerplein een portretbuste van wethouder Wibaut. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 1508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van 'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School' in Amsterdam

Gedenkteken

Coöperatiehof 14
Amsterdam
Omschrijving Naar ontwerp van P.L. Kramer uitgevoerd GEDENKTEKEN, centraal gelegen in een ovaal plantsoen ter herinnering aan L. van Buuren..

Leeszaal en vergaderzaal met aan de zuidzijde tegen achtergevel gedenkteken geplaatst

Coöperatiehof 14
Amsterdam
Omschrijving In het zuidelijk deel van de Coöperatiehof gelegen LEESZAAL (bibliotheek) en VERGADERZAAL met aan de zuidzijde een tegen de a..

Drie woonblokken met twee bouwlagen van arbeiderswoningen

Coöperatiehof 1
Amsterdam
Omschrijving Ensemble van drie WOONBLOKKEN met twee bouwlagen met ARBEIDERSWONINGEN rondom een ovaal plantsoen. Aan de noordzijde een blok ..

'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School'

Burgemeester Tellegenstraat 60
Amsterdam
Door M.de Klerk en P.Kramer 1918-1923 gebouwd complex dat het pendant vormt van het blok Henriette Ronnerplein-Henriette Ronnerstraat-Talmas..

Berlage Lyceum

Pieter Lodewijk Takstraat 33
Amsterdam
Omschrijving Op een nagenoeg L-vormige plattegrond tot stand gekomen school bestaande uit drie bouwlagen boven het maaiveld onder een plat ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven