'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School' in Amsterdam

Burgemeester Tellegenstraat 130
1073KG Amsterdam

Architect: Michel de Klerk en Piet Kramer

Beschrijving van 'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School'

Door M.de Klerk en P.Kramer 1918-1923 gebouwd complex, dat het pendant vormt van het blok Therese Schwarzeplein-Therese Schwarzestraat. Willem Pastoorstraat-Burg.Tellegenstraat-Pieter Lodewijk Takstraat. Voorbeeld van de "Amsterdamsche School" in stijl in haar meest levendige irrationele fase, gekenmerkt door zuiver decoratieve golvingen en sprongen in de muurvlakken, onconstructieve dakvormen en een geheel aan het uitwendige effect ondergeschikte inwendige indeling; de vensters zijn van een karakteristieke horizontale roedenverdeling voorzien. Zeer bewogen wanden, die door hun hellende sprongen, borstweringvormen, gepleisterde verbindingsstukken tussen venstergroepen en de op en neer gaande grens tussen rood en geel baksteenwerk een golfbeweging suggereren. (P.L.Takstr.7-25,Burg. Tellegenstr.44-54) wisselen af met rustige (Burg.Tellegenstr. 60/Talmastr.2-12,H.Ronnerstr. 2-12 en 18-20 en H.Ronnerplein 2-12) of door zware trapeziumvormige topgevels gelede partijen (H.Ronnerplein 18-32).) Hoekblokken zijn speciaal geaccentueerd; door zware dekpartijen P.L.Takstr.27-31, door hoogopgaande burchtachtige vormen P.L.Takstr.1-5/Burg.Tellegenstr.38-42 (met zeer bijzondere terugwijkend opeengestapelde cilinders) H.Ronnerstr.14-16 (met zigzaggende uitkragingen in het metselwerk) en Talmastr.hoek Burg. Tellegenstr. en Burg.Tellegenstr.hoek H.Ronnerstr., door een ronde "toren" met scheepsboegachtige vensters Burg.Tellegenstr. 56-58 en door een villa-achtig schijndak tegen de gevel H.Ronnerplein 15-16. Op de hoek van H.Ronnerstr. en H.Ronnerplein een portretbuste van wethouder Wibaut. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)