Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis in Enkhuizen

Gebouw

Breedstraat 53
1601KA Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1688
Architect: Steven Vennecool

Top 100 monument

Stadhuis

Het stadhuis in Enkhuizen is het eerste voorbeeld van de pilasterloze bouwstijl, die na het jaar 1672 in Nederland opgang deed. Het ontwerp van Steven Vennecool uit 1688 is een overzichtelijk gebouw, op vierkante plattegrond, waarin op rationele wijze uitdrukking is gegeven aan toenmalige moderne stadhuisarchitectuur. Qua uiterlijk wekt het gebouw een overwogen en enigszins voorname en ingetogen indruk; in het interieur is de oorspronkelijke aankleding nog grotendeels aanwezig, waardoor het geheel als een zeldzaam volledig specimen van laat 17de-eeuwse architectuur geldt. Een aantal vertrekken is voorzien van een bekleding met velours d'Utrecht, voor het overige zijn de vertrekken min of meer rijk versierd met schilderwerk onder andere van Romein de Hooghe in de Burgemeesterskamer (de schetsen voor deze schilderingen worden nu nog bewaard in het Prentenkabinet te Amsterdam). In het oeuvre van Vennecool vormt het stadhuis het opus magnum en in de architectuurgeschiedenis vormt het stadhuis een voornaam moment door de ingetogen en sobere ontwerptrant en vanwege de stijlzuivere unificatie van exterieur en interieur.

Beschrijving van Stadhuis

Raadhuis door St. Vennecool, 1688. Geheel gaaf uit - zowel als inwendig. Inwendig: in de spaarvelden van hal en burgerzaal geschilderde doeken 2 x 4, 2 x 1, en 2 x 2; zes armvormige houten luchters; marmeren vloertegels. Burgemeesterskamer met geschilderd behang, schoorsteenstuk en plafondschildering. Vroedschapskamer met rood velours d'Utrecht. Plafondschildering, schouw met schilderstuk. Schepenkamer met groen velours d'Utrecht boven lambrizering met deur, 1729; balie, 1688, schouw met schilderstuk. Weeskamer met wandtapijten door A. Baert, 1710. Schouw door A. Frauen met schildering. Commissiekamer met schoorsteenstuk en koperen kroon. Kamer tegenover de trap met schoorsteenstuk en balie. Voor het stadhuis kanon uit 1551 en gedicht door Vondel, geschilderd op bord in kunstig gesneden omlijsting 1661. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14985
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Stadhuis in Enkhuizen

Pand met brede gevel met hoekpilasters en middenrisaliet; stoep met marmeren tegels. Tuinkoepel aan de Hoogstraat. Tuighuis langs zijmuur van de tuin

Breedstraat 51
Enkhuizen
Pand met brede gevel met hoekpilasters en middenrisaliet, XIXa; stoep met marmeren tegels. Tuinkoepel aan de Hoogstraat. Tuighuis langs zijm..

Pand met laat 18e-eeuwse gevel met rechte kroonlijst voor ouder pand met lang zadeldak

Breedstraat 50
Enkhuizen
Pand met laat 18e eeuwse gevel met rechte kroonlijst voor ouder pand met lang zadeldak.

Vijf traveeën breed dwarshuis

Breedstraat 48
Enkhuizen
Vijf traveeën breed dwarshuis, XVIII ? Gevel gepleisterd; balkonhek en stoep met hek, midden XIX.

Pand met eenvoudige halsgevel geheel van baksteen met houten fronton

Breedstraat 46
Enkhuizen
Pand met eenvoudige halsgevel geheel van baksteen met houten fronton, XVIII.

Eenvoudig laag pand met schilddak, vensters met roeden, marmeren stoep

Breedstraat 49
Enkhuizen
Eenvoudig laag pand met schilddak, XVIII, vensters met roeden, marmeren stoep.

Kaart & Routeplanner