Stadhuis in Enkhuizen

Breedstraat 53
1601KA Enkhuizen

Architect: Steven Vennecool

Top 100 monument

Stadhuis

Het stadhuis in Enkhuizen is het eerste voorbeeld van de pilasterloze bouwstijl, die na het jaar 1672 in Nederland opgang deed. Het ontwerp van Steven Vennecool uit 1688 is een overzichtelijk gebouw, op vierkante plattegrond, waarin op rationele wijze uitdrukking is gegeven aan toenmalige moderne stadhuisarchitectuur. Qua uiterlijk wekt het gebouw een overwogen en enigszins voorname en ingetogen indruk; in het interieur is de oorspronkelijke aankleding nog grotendeels aanwezig, waardoor het geheel als een zeldzaam volledig specimen van laat 17de-eeuwse architectuur geldt. Een aantal vertrekken is voorzien van een bekleding met velours d'Utrecht, voor het overige zijn de vertrekken min of meer rijk versierd met schilderwerk onder andere van Romein de Hooghe in de Burgemeesterskamer (de schetsen voor deze schilderingen worden nu nog bewaard in het Prentenkabinet te Amsterdam). In het oeuvre van Vennecool vormt het stadhuis het opus magnum en in de architectuurgeschiedenis vormt het stadhuis een voornaam moment door de ingetogen en sobere ontwerptrant en vanwege de stijlzuivere unificatie van exterieur en interieur.

Beschrijving van Stadhuis

Raadhuis door St. Vennecool, 1688. Geheel gaaf uit - zowel als inwendig. Inwendig: in de spaarvelden van hal en burgerzaal geschilderde doeken 2 x 4, 2 x 1, en 2 x 2; zes armvormige houten luchters; marmeren vloertegels. Burgemeesterskamer met geschilderd behang, schoorsteenstuk en plafondschildering. Vroedschapskamer met rood velours d'Utrecht. Plafondschildering, schouw met schilderstuk. Schepenkamer met groen velours d'Utrecht boven lambrizering met deur, 1729; balie, 1688, schouw met schilderstuk. Weeskamer met wandtapijten door A. Baert, 1710. Schouw door A. Frauen met schildering. Commissiekamer met schoorsteenstuk en koperen kroon. Kamer tegenover de trap met schoorsteenstuk en balie. Voor het stadhuis kanon uit 1551 en gedicht door Vondel, geschilderd op bord in kunstig gesneden omlijsting 1661. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)