Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Beneden Lent in Lent

Militair Object

Zaligestraat 6
6663KR Lent (gemeente Nijmegen)
Gelderland

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Fort Beneden Lent

Fort Beneden Lent. Op de rechter oever van de Waal tegenover Nijmegen ter bestrijking van de rivier en ter verdediging van de spoorbrug in 1863 gebouwd Fort Beneden Lent of Nieuw Knodsenburg. Aarden redoute met zijden van 73 bij 116 m., afgeronde hoeken en in de binnenruimte een bomvrij logiesgebouw. Dit fort was in september 1944 het toneel van zware strijd bij de verovering van de Waalbruggen door de Amerikaanse troepen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14955
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Beneden Lent
Het logiesgebouw van Fort Beneden Lent.
Het logiesgebouw van Fort Beneden Lent.
Land Lent, Nederland

Fort Beneden Lent of Nieuw Knodsenburg is een fort aan de noordoever van de Waal ten westen van het dorp Lent. Het fort is in 1862 gebouwd. Allereerst ter verdediging van de stad Nijmegen en later ter bescherming van de spoorbrug over de Waal. Het fort bestaat uit een bomvrij logiesgebouw met daar omheen een aarden redoute en een gracht.

Nijmegen was een door de Nederlandse staat aangewezen vesting. Het was daarom vanwege de Kringenwet Nijmegen verboden om de vestingwerken af te breken of buiten de vestingwerken te bouwen. Dit was om de stad optimaal te kunnen beschermen en een vrij schootsveld te hebben. Na de invoering van de Vestingwet in 1874 kon Nijmegen haar vestingwerken afbreken de stad uitbreiden, hetgeen in Nijmegen planmatig gebeurde. Ook werd een spoorbrug gebouwd, waardoor Nijmegen werd aangesloten op het Nederlandse spoornet. Het fort Beneden Lent verloor daarom de functie voor het verdedigen van de stad Nijmegen, maar kreeg wel de functie om de strategisch gelegen spoorbrug te verdedigen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het fort bemand, evenals in het begin van de Tweede Wereldoorlog.Monumenten in de buurt van Fort Beneden Lent in Lent

Transformatorhuisje

Griftdijk Zuid 2
Lent (Gemeente Nijmegen)
Inleiding Groot bakstenen TRANSFORMATORHUIS op rechthoekig grondplan. Deze vrijstaande trafo is omstreeks 1925 gebouwd in opdracht van Prov..

Maria Geboorte

Pastoor van Laakstraat 42
Lent (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving Deze aan Onze Lieve Vrouw Geboorte gewijde rooms-katholieke PAROCHIEKERK is in 1877-1879 gebouwd naar ontwerp van architect G...

Rechthoekig calvarie- annex baarhuisje

Pastoor van Laakstraat 42
Lent (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving Rechthoekig CALVARIE- annex BAARHUISJE uit 1877-1879 naar ontwerp van architect G. te Riele Wzn. in neogotische-stijl. De baks..

Herv.Kerk: Preekstoel, orgelkast en 2 koperen kronen

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
De Herv.Kerk vanwege een eenvoudige preekstoel, eerste helft 19e eeuw, een orgelkast, waarschijnlijk eerste kwart 19e eeuw en twee koperen k..

Toren der Hervormde Kerk vanwege

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
De TOREN der Herv. Kerk vanwege een klokkenstoel met luidklok van M. Fremy, 1683, diam. 73 cm.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)