Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Boven-Lent in Lent

Militair Object

Bemmelsedijk 4
6663KZ Lent (gemeente Nijmegen)
Gelderland

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Fort Boven-Lent

Fort Boven-Lent. Op de rechter oever van de Waal tegenover Nijmegen ter bestrijking van de rivier en ter verdediging van de spoorbrug in 1862 gebouwd Fort Boven Lent of Sprokkelenburg. Buitendijks gelegen, gekazematteerd bomvrij gebouw met onregelmatige, vierkante, toren, natte gracht en glacis, gedeeltelijk met walgang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14952
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Boven-Lent
De gracht
De gracht
Land Lent, Nederland

Fort Boven-Lent of Sprokkelenburg is een fort aan de noordoever van de Waal ten oosten van het dorp Lent. Het fort is in 1862 gebouwd. Allereerst ter verdediging van de stad Nijmegen en later ter bescherming van de spoorbrug over de Waal. Het fort bestaat uit een gebouw met kazematten, een toren, een gracht met daar omheen een glacis.

Nijmegen was een door de Nederlandse staat aangewezen vesting. Het was daarom vanwege de Kringenwet Nijmegen verboden om de vestingwerken af te breken of buiten de vestingwerken te bouwen. Dit was om de stad optimaal te kunnen beschermen en een vrij schootsveld te hebben. Na de invoering van de Vestingwet in 1874 kon Nijmegen haar vestingwerken afbreken de stad uitbreiden, hetgeen in Nijmegen planmatig gebeurde. Ook werd een spoorbrug gebouwd, waardoor Nijmegen werd aangesloten op het Nederlandse spoornet. Het fort Boven-Lent verloor daarom de functie voor het verdedigen van de stad Nijmegen, maar kreeg wel samen met het fort Beneden Lent de functie om de strategisch gelegen spoorbrug te verdedigen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het fort bemand, evenals in het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog werd er munitie en zinkstukken in het fort opgeslagen, zodat er bij een mogelijke Russische inval de dijken doorgestoken konden worden. In 1959 verloor het ook deze militaire functie en stond het tijden leeg. Tegenwoordig wordt het fort gebruikt voor horeca.[1]

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Fort Boven-Lent in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 264

Monumenten in de buurt van Fort Boven-Lent in Lent

3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midden en Lent zuid

Bemmelsedijk bij 5, Pastoor van Laakstraat bij 2, Parallelweg bij 37
NIJMEGEN (Gemeente Nijmegen)
1. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Lent Oost, gelegen nabij Bemmelsedijk 5 te Lent ter verdediging van de v..

Maria Geboorte

Pastoor van Laakstraat 42
Lent (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving Deze aan Onze Lieve Vrouw Geboorte gewijde rooms-katholieke PAROCHIEKERK is in 1877-1879 gebouwd naar ontwerp van architect G...

Rechthoekig calvarie- annex baarhuisje

Pastoor van Laakstraat 42
Lent (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving Rechthoekig CALVARIE- annex BAARHUISJE uit 1877-1879 naar ontwerp van architect G. te Riele Wzn. in neogotische-stijl. De baks..

Herv.Kerk: Preekstoel, orgelkast en 2 koperen kronen

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
De Herv.Kerk vanwege een eenvoudige preekstoel, eerste helft 19e eeuw, een orgelkast, waarschijnlijk eerste kwart 19e eeuw en twee koperen k..

Toren der Hervormde Kerk vanwege

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
De TOREN der Herv. Kerk vanwege een klokkenstoel met luidklok van M. Fremy, 1683, diam. 73 cm.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)