Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Werenfriduskerk in Elst

Kerkelijk Gebouw

Grote Molenstraat 2
6661DJ Elst (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: midden 15e eeuw 1450 midden 15e eeuw


Beschrijving van Sint-Werenfriduskerk

Herv.Kerk. Bouwwerk in late Nederrijnse gotiek, geheel met kruisribgewelven overkluisd en bestaande uit een eenbeukig koor, midden 15e eeuw en een schip met noorderzijbeuk, laatste kwart 15e eeuw. Tegen de zuidzijde van het schip een gotisch portaal: tegen de noordzijde van het koor een sacristie. In de noordmuur van het koor een zijwand van een 10e eeuwse crypt. Onder de kerk overdekt door een betonnen vloer, de funderingen van twee romeinse tempels en voorromaanse kerken. De kerk bezit een uit 1793 daterende, rijk gesneden en met de beelden der Evangelisten op de hoeken versierde preekstoel afkomstig uit de Hersteld Evangelisch Lutherse Kerk te Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14948
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote Kerk
Elst Rijksmonument 14948 NH kerk vanuit noord.JPG
Plaats Elst
Gebouwd in 1484
Gewijd aan Werenfridus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  14948, 14948
Afbeeldingen
Elst Rijksmonument 14948 NH kerk vanuit west.JPG
Lijst van rijksmonumenten in Elst (Gld)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Sint-Maartenskerk, Sint-Werenfriduskerk of Nederlands Hervormde kerk is een kerkgebouw in Elst in de gemeente Overbetuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kerkgebouw staat op een verhoging aan de Grote Molenstraat en de Sint Maartenstraat.

Het gebouw is een rijksmonument.

Geschiedenis

In de prehistorie was er op de plaats van het kerkgebouw een openluchtheiligdom van de Bataven. In de Romeinse tijd stonden er twee Romeinse tempels: de Tempels van Elst uit de eerste eeuw na Chr. Onder en om de kerk bevinden zich nog overblijfselen.

Rond de achtste eeuw werd er een romaanse zaalkerk gebouwd gewijd aan Sint-Maarten. Dit zou de eerste christelijke kerk zijn op deze plaats die volgens de overlevering gesticht werd door de heilige Werenfried van Elst. Werenfridus was een van de helpers van de Utrechtse bisschop Willibrord en had de opdracht om de mensen in de omgeving van Elst tot het christendom te bekeren.

In de tiende en elfde eeuw werd de zaalkerk uitgebreid of verbouwd in romaanse stijl met onder andere een crypte.

In het midden van de 15e eeuw werd het koor en in het laatste kwart van de 15e eeuw (rond 1483) een schip met noorderzijbeuk gebouwd. Ook de toren is in de late vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd toen opgedragen aan Werenfried van Elst.

Na 1579 kwam de kerk in handen van de protestanten toen de openbare katholieke eredienst verboden werd.

In september 1944 werd de kerk tijdens de Slag om Arnhem grotendeels verwoest en brandde hij volledig uit.

In 1947 werd er uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd waarbij er onder de vloer van het schip en de zijbeuk en onder het koor overblijfselen werden aangetroffen van de twee Gallo-Romeinse tempels en het achtste-eeuwse zaalkerkje met de uitbreidingen.

Gebouw

De georiënteerde kerk is opgetrokken in late Nederrijnse gotiek en bestaat uit een westtoren met drie steeds inspringende geledingen, een tweebeukig schip en een koor. De onderste twee geledingen van de toren hebben een vierkant grondplan en de bovenste geleding is achtzijdig. Op de top bevindt zich een korte achtzijdige torenspits die een peervormige bekroning heeft. Het schip heeft zes traveeën en een noorderzijbeuk in pseudobasilicale opstand.

Het koor heeft drie traveeën met een driezijdige koorsluiting. Tegen de zuidzijde van het schip heeft men een gotisch portaal gebouwd. De sacristie ligt tegen de noordzijde van het koor. In de noordmuur van het koor bevindt zich een stuk zijwand van een 10e-eeuwse crypte. De gehele kerk wordt overkluisd met kruisribgewelven.

De laat 18e-eeuwse preekstoel is afkomstig van de in 1951 gesloten Hersteld Evangelisch-Lutherse kerk aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Orgel

Het huidige tweeklaviers kerkorgel werd in 1953 geplaatst door de orgelbouwersfirma G. van Leeuwen & Zn uit Leiderdorp, nadat in 1944 het orgel van C.G.F. Witte uit 1869 was vernield.


Monumenten in de buurt van Sint-Werenfriduskerk in Elst

Toren van de Sint-Werenfriduskerk

Grote Molenstraat 2
Elst (Gemeente Overbetuwe)
Toren der Herv.Kerk. Rijk gedetailleerd, laat-15e eeuws bouwwerk, bestaande uit twee vierkante en een hoge achtkantige geleding, bekroond do..

Grote Kerk

-
Elst (Gemeente Overbetuwe)
Terrein met resten van een Romeins heiligdom, tempels, opeenvolgende kerken met bijbehorende begraafplaats.

Villa 'Colorita'

Rijksweg-Zuid 11
Elst (Gemeente Overbetuwe)
Inleiding VILLA, ('villa Colorita') gebouwd in 1907. Het is gebouwd in een eclectische bouwstijl, waarin invloeden van de chaletstijl. De t..

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Elst (Gemeente Overbetuwe)
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Romeinse Tijd en Vroege- en Late Middeleeuwen. Het monument is van algemeen belang wegens zi..

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Elst (Gemeente Overbetuwe)
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Romeinse Tijd en Vroege Middeleeuwen. Het monument is van algemeen belang wegens zijn beteke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Werenfriduskerk in Elst

Foto's (2)