Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis onder schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken in Elburg

Woonhuis

Vischpoortstraat 16
8081ER Elburg
Gelderland


Beschrijving van Woonhuis onder schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken

Woonhuis (XVII ?) onder schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken. Gepleisterde gevel onder rechte lijst, keitjesstoep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14873
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Woonhuis onder schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken in Elburg

Huis met een der lange zijden aan de straat

Vischpoortstraat 10
Elburg
HUIS (XVII) met een der lange zijden aan de straat. Hoog zadeldak tussen topgevels met vlechtingen. Achterhuis hieraan evenwijdig.

Hoekpand Rozemarijnsteeg. Huis met hoog schilddak. Voorgevel met lijst, parterre, verdieping en mezzanino. Deuromlijsting met pilasters. Achtergevel m ..

Vischpoortstraat 13
Elburg
Hoekpand Rozemarijnsteeg. Huis met hoog schilddak XVI B?. Voorgevel met lijst XIX A, parterre, verdieping en mezzanino. Deuromlijsting met p..

Huis met trapgevel met dekstukken, toppilasters, geblokte, ontlastingsbogen en tweelichten in de zolderverdieping

Vischpoortstraat 15
Elburg
Huis met trapgevel (XVII a) met dekstukken, toppilasters, geblokte, ontlastingsbogen en tweelichten in de zolderverdieping. Achterpuntgevel ..

Huis met klokgevel

Vischpoortstraat 11
Elburg
Huis met klokgevel (XVIII).

Huis met gepleisterd lijstgeveltje

Vischpoortstraat 17
Elburg
Huis met gepleisterd lijstgeveltje. Alleen begane-grond. Gesneden deur (ca. 1800) met bovenlicht, waarin gietijzeren versiering, XIX B. Hoge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis onder schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken in Elburg