Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hals met puntgevel met vlechtingen, parterre, verdieping met zolderverdieping in Elburg

Woonhuis

Schapesteeg 8
8081CN Elburg
Gelderland


Beschrijving van Hals met puntgevel met vlechtingen, parterre, verdieping met zolderverdieping

Hals met puntgevel omstreeks 1600 (?) met vlechtingen, parterre, verdieping met zolderverdieping. Muizetandlijst. Schuiframen. Deuromlijsting met gebeeldhouwde latei (bloemenornament) en posten met vruchtenslingers (XVII d). Vormt met de aangrenzende zijgevel Van Kinsbergenstraat 7 en fraai geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14832
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pand met vlechtingen

Een boerenvlechting (ook wel boerenvlechtwerk, boerenvlecht en vlechting genoemd) is in de bouwkunde een bepaald soort gemetselde muurafdekking die vooral langs schuine bovenzijdes van gevels te vinden is.

Meerdere lagen metselwerk zijn haaks op de schuine muurrand aangebracht in een wigvormig inzetstuk, de zogeheten beitel, beiteling of tand. De aansluitende, meestal gelijkvormig uitgevoerde, beitels als geheel in de muurrand, wordt de boerenvlechting genoemd. Deze heeft als doel de rand af te dekken en te verstevigen. De vlechting kan worden gezien als een bijzondere vorm van een rollaag.

Boerenvlechtingen zijn met name bij oude gebouwen terug te vinden en uitgevoerd in baksteen. Geveltypes met een schuine muurrand die zich kunnen lenen voor een boerenvlechting zijn onder meer de puntgevel en de tuitgevel.

Zie ook

Bronnen

  • G. Arendzen en J. Vriend (ca. 1932), Bouwkunde. Deel 2. Hand- en Studieboek voor den bouwkundige en den metselaar, blz. 147-149, N.V. Uitgevers-maatschappij "Kosmos", Amsterdam

Monumenten in de buurt van Hals met puntgevel met vlechtingen, parterre, verdieping met zolderverdieping in Elburg

Huis xvii(?) met zadeldak tussen hoge topgevels

van Kinsbergenstraat 7
Elburg
Huis XVII(?) met zadeldak tussen hoge topgevels. Deur in pilasteromlijsting met bovenlicht (ca.1800). Schuiframen, keistoep. Hoekpand Schape..

Huis met hoge lijstgevel

Beekstraat 13
Elburg
Huis met hoge lijstgevel (XIX A); deur en bovenlicht XIXa. Schilddak.

Huis met mooie hoge kap en zijgevel

Beekstraat 11
Elburg
Huis met mooie hoge kap en zijgevel (mogelijk XVI). In voorgevel deur ca. 1800. Stoeppalen. Schuiframen in de parterre. Hoekpand van Kinsber..

Huis met trapgevel met geprofileerde dekstukken, lijsten, geblokte ontlastingsbogen, banden en toppilaster

Beekstraat 15
Elburg
Huis met trapgevel (XVII A) met geprofileerde dekstukken, lijsten, geblokte ontlastingsbogen, banden en toppilaster. Parterre XIXa met schui..

Huis met lijstgevel met gele steentjes in de strekken

Beekstraat 19
Elburg
Huis met lijstgevel (XIX A) met gele steentjes in de strekken. Rijk gesneden kroonlijst. Schuif- en draairamen, schilddak. Stoeppalen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hals met puntgevel met vlechtingen, parterre, verdieping met zolderverdieping in Elburg

Foto's (4)