Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis van alleen begane grond onder hoog schilddak, dat in mansardevorm gewijzigd is in Elburg

Woonhuis

Ledige Stede 4
8081CS Elburg
Gelderland


Beschrijving van Woonhuis van alleen begane grond onder hoog schilddak, dat in mansardevorm gewijzigd is

Woonhuis (XVIII) van alleen begane grond onder hoog schilddak, dat in mansardevorm gewijzigd is. Ramen met roedenverdeling in stijl XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14794
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Woonhuis van alleen begane grond onder hoog schilddak, dat in mansardevorm gewijzigd is in Elburg

Woonhuisje van alleen begane-grond onder hoog schilddak, dat in mansardevorm gewijzigd is

Ledige Stede 2
Elburg
Woonhuisje (XVIII) van alleen begane-grond onder hoog schilddak, dat in mansardevorm gewijzigd is. Dakvenster met vleugelstukken.

Woonhuis met hoog zadeldak en gepleisterde gevel met raam, hijsluik

Kapelsteeg 5
Elburg
Woonhuis (XVII ?) met hoog zadeldak en gepleisterde gevel met raam in stijl XVIII, hijsluik.

Huis met lijstgevel, zeven vensters breed

Ledige Stede 7
Elburg
Huis met lijstgevel, zeven vensters breed; parterre met verdieping. Deur ca. 1800, schuiframen, kroonlijst op fijn gesneden consoles.

Feithenhof

Ledige Stede 6
Elburg
Feithenhof. Gesticht in 1740. Complex van lage huizen met bakstenen pilasters rond een binnenhof. Middelpunt is het hoofdgebouw met Lodewijk..

Pakhuis

Kapelsteeg 7
Elburg
Pakhuis, XVIII, afgeknot zadeldak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis van alleen begane grond onder hoog schilddak, dat in mansardevorm gewijzigd is in Elburg

Foto's (1)