Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arent thoe Boecophuis in Elburg

Gebouw

van Kinsbergenstraat 5
8081CL Elburg
Gelderland

Bouwjaar: 1393
Architect: Arent thoe Boecop


Beschrijving van Arent thoe Boecophuis

V.m. Stadhuis. Middeleeuws pand (1396) met op zij- en achtergevels weergangen op spitsboogfriezen. Uitgekraagde hangtorentjes op de hoeken aan de achterzijde. Hoge, bakstenen lijstgevel in 1773 hiervoor gezet met bordes, waarop balustrade (Lodewijk XV) op Dorische zuiltjes en consoles (Louis XV). Vensters met schuiframen. Inwendig balkenzolders met gotische sleutelstukken en zandstenen schouw (1556). Achterhuis met trapgevel en ezelsruggen (XV). In restauratie 1965. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14782
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Elburg
Ingeklemd tussen huizen, het hoogste gebouw.
Ingeklemd tussen huizen, het hoogste gebouw.
Locatie Van Kinsbergenstraat 2 Elburg, Nederland
Algemeen
Kasteeltype stadskasteel
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie Bedrijf, zaalverhuur
Gebouwd in 1393
Gebouwd door Arent thoe Boecop
Monumentnummer  14782
Website kasteelelburg.nl

Het Kasteel Elburg of Arent thoe Boecophuis is een stadskasteel gelegen in de vestingstad Elburg in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

Na eeuwenlang te kampen hebben gehad met overstromingen werd, na de orkaan van 1362 en de watervloed van 1367, het besluit genomen, dat Elburg moest worden verplaatst. Rentmeester Arent thoe Boecop kreeg in 1393 opdracht van hertog Willem I van Gelre naast het ontwerpen van een nieuwe stad tevens een stadskasteel te bouwen in die nieuwe stad. Hiervoor werd de Oude Burg helemaal afgebroken. Het nieuwe kasteel was waarschijnlijk het eerste stenen gebouw van Elburg. Toen de bouw gereed was en de hertog de stad bezocht schonk hij het kasteel aan Arent thoe Boecop. Het huis maakte deel uit van de vestingwerken van de stad. Zijn zoon erfde het kasteel en verkocht het op 7 maart 1400 voor 1800 Gelderse guldens aan de stad, waarna het kasteel dienstdeed als stadhuis. In het midden van de 15e eeuw werd nog een vleugel aangebouwd, die omstreeks het jaar 1550 weer werd uitgebreid. In de 16e eeuw werd aan de achterkant van het gebouw een aanbouw geplaatst. In 1838-1839 en 1905-1906 heeft een ingrijpende interieurverbouwing plaatsgevonden. In 1905-1906 werd tevens het torentje van het dak verwijderd. In 1959-1968 vond restauratie plaats. De 18e-eeuwse gevel werd toen verwijderd en het oorspronkelijke hoofdgebouw hersteld. Ook de bijgebouwen in de vorm van schuren en politiecellen aan de achterkant zijn verwijderd, waardoor de binnenplaats meer authentiek oogt. Het kasteel is tot 1954 in gebruik geweest als stadhuis. Tegenwoordig is in het kasteel het Nationaal Orgelmuseum gevestigd.


Monumenten in de buurt van Arent thoe Boecophuis in Elburg

Huis met gepleisterde klokgevel met zijvoluten en segmentvormige bekroning

van Kinsbergenstraat 3
Elburg
Huis met gepleisterde klokgevel (midden XVIII) met zijvoluten en segmentvormige bekroning. Parterre met zolderverdieping. Huis op L-vormige ..

Huis xvii(?) met zadeldak tussen hoge topgevels

van Kinsbergenstraat 7
Elburg
Huis XVII(?) met zadeldak tussen hoge topgevels. Deur in pilasteromlijsting met bovenlicht (ca.1800). Schuiframen, keistoep. Hoekpand Schape..

Hals met puntgevel met vlechtingen, parterre, verdieping met zolderverdieping

Schapesteeg 8
Elburg
Hals met puntgevel omstreeks 1600 (?) met vlechtingen, parterre, verdieping met zolderverdieping. Muizetandlijst. Schuiframen. Deuromlijstin..

Vormt een goed geheel met het naastgelegen nr 10

van Kinsbergenstraat 8
Elburg
Vormt een goed geheel met het naastgelegen nr 10. Hoekpand Schapesteeg. Gepleisterde lijstgevel; alleen parterre. Hoog schilddak. Zijgevel S..

Pakhuis onder zadeldak, alleen begane grond

Hondegatsteeg 5
Elburg
Pakhuis onder zadeldak, alleen begane grond. Gevel gepleisterd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Arent thoe Boecophuis in Elburg

Foto's (4)